Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: sinds 2016 zijn er méér dan 5.000 Nederlanders geweest met een ongeldig rijbewijs op zak. Dat blijkt uit cijfers van het CBR, die zijn opgevraagd door de NOS.

Het zijn rijbewijzen die opgestuurd hadden moeten worden naar het CBR, nadat ze ongeldig zijn verklaard. Dat wil natuurlijk niet per se zeggen dat ze met hun ongeldige rijbewijs achter het stuur zijn gekropen, maar gezien het schrijnende niveau op de snelweg zo nu en dan, sluiten we het niet uit.

Wie zijn de delinquenten?

Het gaat hier om Nederlanders van wie het rijbewijs is ingenomen na een strafbaar feit. Zoals rijden met teveel drank op, of met drugs achter de kiezen. Of om mensen van wie het rijbewijs preventief ongeldig is verklaard, bijvoorbeeld omdat ze wegens dementie niet meer geschikt zijn om plaats te nemen achter het stuur. Maar stuk voor stuk mensen die ervoor hebben gekozen om hun rijbewijs na het bericht van invordering niet op te sturen naar het CBR.

Deze straf hangt ze boven het hoofd

En dat is dom, want door het niet afstaan van hun ongeldige rijbewijs, gaan ze opnieuw de fout in. Een boete van 230 euro komt jouw kant op als je zo’n ongeldige roze pas hebt liggen. En mocht je de stoute schoenen aantrekken door er alsnog mee te gaan rijden, dan kan die boete oplopen tot wel 8.300 euro en een gevangenisstraf van maximaal drie maanden. Als het aan Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ligt wordt die straf binnenkort zelfs verhoogd naar één jaar cel.

Hoe kan het dat zoveel mensen een ongeldig rijbewijs hebben?

Het CBR beschikt niet over de bevoegdheid om een rijbewijs op te eisen. Het enige wat ze kunnen doen is een tweetal brieven versturen, waarvan de ene aangetekend en de andere via de simpelere gang van zaken. Als daar geen acht op wordt genomen door de overtreder, kan het CBR niets meer doen. Zoals een woordvoerder van het CBR heeft gezegd: ‘Het CBR is nu eenmaal geen opsporingsinstantie. We zijn blij met strengere controle door de politie.’

In het bericht van de NOS lezen we dat de politie gedurende de afgelopen drie jaar bijna 3.000 mensen met een ongeldig rijbewijs staande heeft gehouden. Dat zijn er zo’n acht per dag.

Foto: BMW M5 crasht in Nederland

 

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie