Het beste wasprogramma maakt gebruik van die twee vlezige grijpers aan het uiteinde van je armen, als je het handwassen goed doet in ieder geval. Inmiddels zijn de automatische wasstraten ook allemaal zo slecht niet meer en het cliché ‘krasstraat‘ is in de meeste gevallen wat overdreven. Al zit er volgens de ADAC (de Duitse ANWB, zeg maar) wel een verschil tussen de programma’s. Het duurste wasprogramma is soms zelfs niet goed voor de auto.

Het probleem met het duurste wasprogramma

De duurste wasprogramma’s hebben vaak een bodemreinigingsfunctie. Deze zou bedoeld zijn om de onderkant van de auto grondig te wassen. De ADAC zegt: ‘Bij oudere voertuigen kan door het reinigen van de onderkant vocht binnendringen in holtes in de voertuigbodem. Bij moderne voertuigen, die aan de onderzijde meestal met kunststof zijn bekleed, is het wassen van de onderzijde ter bescherming tegen corrosie eenvoudigweg overbodig.’ Het doet dus meer kwaad dan goed. Bij oudere auto’s kan het zorgen voor water op plekken waar je dat niet wilt – en hierdoor kan de boel gaan roesten. Bij moderne auto’s is het gewoon niet nodig en dus gooi je geld weg. De bodemreiniging bij de carwash kun je dus gewoon laten zitten.

De voorwas is wel belangrijk

Belangrijk voor een krasvrije wasbeurt is het voorwassen van de auto. Voordat je je auto naar binnen rijdt, kun je hem het beste even afspoelen met de hogedrukreiniger. Die zijn vaak aanwezig bij de carwash. Hierdoor verwijder of verzacht je alvast steen en vuil zodat het niet krast tijdens het wassen. Een andere tip die ze geven, is het even droogmaken van eventuele natte plekken na de carwash. Gewoon met een microvezeldoekje.

Reacties

  • Frans heeft op 4 augustus 2022 geschreven:

    Deze reactie betreft de andere tip die ze geven, n.l. het even droogmaken van eventuele natte plekken na de carwash. Gewoon met een microvezeldoekje.
    Zelf ben ik tot de ontdekking gekomen dat de witte laklaag van mijn auto verdween en de witte grondlaag daaronder tevoorschijn kwam, gekenmerkt door roestvorming.
    Het microvezeldoekje bleek de werking van schuurmiddel te hebben.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear