Over auto’s met verbrandingsmotoren wordt wel eens gezegd dat het vieze voertuigen zijn. Er wordt met afkeur naar ze gewezen alsof het de witlofschotel van je schoonmoeder is. Alleen kun je auto’s niet redden met een klodder ketchup. Sterker nog: daar worden ze nog viezer van. Het blijkt dat een schone auto minder brandstof verbruikt dan een vieze auto – en gewassen EV’s zullen verder rijden.

Graham Conway is de directeur van het Britse Select Car Leasing. Hij vertelt aan Express dat je geld kunt besparen door regelmatig je auto te wassen: ‘Een schonere auto gaat in feite efficiënter om met de brandstof. Experimenten hebben uitgewezen dat een voertuig ongeveer 2 mijl per gallon (0,7 liter per 100 kilometer) zuiniger is dan wanneer de auto vies was.’

Waarom is een schone auto efficiënter dan een vieze auto?

Een van de experimenten waar Conway naar verwijst is die van het tv-programma Mythbusters. Hoe dan ook, Conway denkt dat je jaarlijks geld kan besparen door je auto regelmatig te poetsen: ‘Als je dat door gaat rekenen over een heel jaar en je rijdt ongeveer 8.000 mijl (ruim 12.000 kilometer), dan kun je zo’n 200 pond (230 euro) besparen alleen door je auto schoon te houden.’

Volgens de directeur van de leasemaatschappij zit er ook een verklaring achter het lagere brandstofverbruik van gepoetste auto’s: ‘Het oppervlak van een voertuig kan van invloed zijn op het brandstofverbruik, want als hij niet vies is, kan hij gemakkelijker en vrijer door de lucht snijden. Daarnaast voegt viezigheid ook gewicht toe, wat ook een impact heeft op het verbruik van een auto’.

Beetje nuanceren dan maar?

Het is simpele aerodynamica. Een gladde koets zorgt inderdaad voor minder luchtweerstand. Maar de een vieze auto is de andere niet. Aan het gewicht zal het in ieder geval niet liggen. Dus om nu te zeggen dat je 200 euro per jaar bespaart door je auto te wassen, is misschien wat kort door de bocht. Ook kost het natuurlijk geld om je auto te wassen, de wasstraat is immers zo goedkoop niet meer.

Reacties

  • Just heeft op 26 juni 2023 geschreven:

    De golfbal is het tegen argument, deze komt juist verder door alle dimpels

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)