Ook jij wilt met trots verkondigen op verjaardagen en partijen dat je weleens op het circuit hebt gereden. En dat je een Porsche ingehaald hebt (dat hij op dat moment de pits in ging, vertel je er niet bij). En dat omstanders zeiden ‘dat je het best aardig deed’. Het is tijd voor je ontgroening. Je voorbereiding begint hier.

01. Slinger een racegame aan

Max Verstappen spendeert nog meer uren in de simulator dan een kleuter zonder supervisie op een iPad. Er bestaan zat games waar Circuit Zandvoort of TT-Circuit Assen in verwerkt zijn. De pixels geven een uitstekende indruk van de lay-out van de baan. Dan weet je tenminste of je naar links of naar rechts moet bij de volgende bocht.

02. Slaap genoeg

Een inkoppertje. Je bent scherper wanneer je de avond van te voren op tijd schaapjes bent gaan tellen. Dus doe vooral niet ‘nog snel één aflevering op Netflix’. Dat wordt al snel één seizoen.

03. Zorg dat je geen spierpijn hebt

Racen (op hoog niveau) is topsport. Een goede conditie en genoeg spierkracht om niet gebukt te gaan onder de g-krachten zijn een pre. Maar las vooral een rustdag in voordat je gaat circuitrijden. Je wilt echt niet met de spierpijn van een epische leg day proberen 90 kilo remdruk uit te oefenen op een onbekrachtigd pedaal. Of met een brandende musculus obliquus internus abdominis zijwaarts g-krachten tegenwerken.

04. Blijf gehydrateerd

Je gaat geheid transpireren, dus zorg dat je genoeg drinkt. Maar drink ook weer niet te veel: met een volle blaas zit je niet lekker in de auto. Laat Red Bull en (veel) koffie ook maar achterwege, want dat droogt alleen maar uit. Gewoon water is voldoende.

05. Eet een banaan en nootjes

Niet tegelijk. Behalve als je dat lekker vindt. Bananen zijn goed voor eigenlijk alles, maar in dit geval geven ze energie en voorkomen ze kramp. Nootjes geven ook energie, maar dan wat langduriger. Vraag het maar aan fanatieke wandelaars of iemand uit het leger.

06. Accepteer dat je zuigt

Wees niet koppig. Twintig uur gamen maakt je nog geen professional en je kunt altijd (ja, altijd) bijleren. Vraag gerust hulp of check of er een instructeur wil instappen.

07. Kijk altijd goed in je spiegels

Als we je één tip moesten geven, zou dit hem zijn. Je rijdt nooit alleen op het circuit en er is altijd iemand die sneller is. Goed uitkijken en elkaar de ruimte geven, dus.

08. Film je rondes

In het moment is het lastig om te herkennen waar je verbeterpunten zitten. Hang je telefoon, GoPro, webcam, dashcam of Polaroid in de auto om je stuurwerk te filmen. Dan weet je de volgende circuitdag wat je te doen staat. Want geloof ons: je wilt het liefst de volgende dag weer terug.

En mocht het misgaan, dan heb je in ieder geval een gaaf filmpje om naar ons op te sturen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)