Ah, vroeger. Toen je nog je eigen olie won in je achtertuin en Duitse degelijkheid nog geen fabeltje was. Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat Ben en Mijndert Pon de eerste lichting Volkswagens naar Nederland haalden.

Bij de lichting van zes auto’s zat deze Kever met chassisnummer 337. Niet alleen de auto bestaat nog, maar ook de bijbehorende originele factuur, de voertuigdocumenten én een originele foto, gemaakt op de dag waarop de auto door de fabriek werd overhandigd aan Pon’s Automobielhandel. Dit exemplaar heeft uiteraard de bekende (en prijzige) dubbele achterruitjes, de gekke staande pedalen en een monsterlijke 25 pk.

Een succesvolle zet van de broeders Pon, want in de jaren daarop verkocht het bedrijf bijna 500.000 Kevers in Nederland. In totaal staat de teller van verkochte Volkswagens in Nederland nu op 3,3 miljoen.

Wat kostte de eerste Kever?

De eerste Kevers stonden in de prijslijst voor 2.875 gulden; omgerekend 1.307 euro. Lekker goedkoop, toch? Maar als je de inflatie meerekent, zou dat volgens het Internationaal Instituut voor Social Geschiedenis iets meer dan 28.000 euro zijn. Dat klinkt niet heel volks. De calculator van het CBS bevestigt echter dit bedrag. En tweedehandsjes waren er natuurlijk nog niet te vinden…

Reacties

  • P.J. van Assum heeft op 11 december 2017 geschreven:

    Mijn vader had een Kever met kenteken NT-09-89

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear