Als iedereen elke dag na werktijd nog even langs het tankstation zou rijden voor een paar litertjes peut, dan zou de pompbediening knettergek worden. Het klinkt als een onrealistisch scenario, maar dit is wel waar het heen kan gaan met elektrisch rijden. Als alle EV-rijders bij thuiskomst gelijk gaan laden, dan zorgt dat voor piekspanning.

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt heeft een onderzoek gedaan naar wat er allemaal nodig is voor een duurzamere toekomst. Niet alleen elektrische auto’s gaan meer en meer energie vragen, ook zaken als waterpompen voor in huis. Ze voorzien daar geen problemen in, maar er moet wel geïnvesteerd worden in het elektriciteitsnet en er moet verstandiger geladen worden.

Het Belgische HBVL schrijft: ‘De VREG stelt dat een aantal beleidsmaatregelen een verlagend effect hebben op de toekomstige netbelasting. Die maatregelen zouden het mogelijk maken dat de netinvesteringen wat uitgesteld kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om het stimuleren van trager opladen van elektrische voertuigen op laagspanning, of een ondersteuning voor de ontwikkeling van warmtenetten.’

Zonder maatregelen investering van 3,3 miljard nodig

In een eerder onderzoek blijkt dat België zo’n 600 miljoen euro in het elektriciteitsnet moet investeren om alle extra druk aan te kunnen. Dit is wel onder de voorwaarde dat er maatregelen getroffen worden zodat mensen gemotiveerd worden om niet allemaal op één moment te laden. Als er geen maatregelen komen, dan moet de investering 3,3 miljard euro zijn.

Reacties

 • Johan S. heeft op 1 maart 2023 geschreven:

  Iedereen Electrisch? Bouw nu kerncentrales of rien ne va plus…
  Iedere electricien weet dat al jaren, maar de onbekwame en technisch ongeschoolde politiek weet beter!
  De politiek zal later wel zien…
  In de volgende legislatuur.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear