Onderzoekers van de Universiteit van Stuttgart zijn een nogal onorthodoxe manier tegengekomen om de aerodynamica van auto’s te verbeteren. Ze laten elektrische auto’s trillen om de actieradius te vergroten. Het onderzoek gaat iets verder dan zomaar even een trilfunctie monteren en gaan; anders zou een oude Land Rover Discovery die zichzelf aan stukken schudt de meest gestroomlijnde auto ter wereld zijn.

Professor Andreas Wagner van Universiteit van Stuttgart legt het in ieder geval zo uit: ‘We onderzoeken of het mogelijk is om de Cd-waarde op bepaalde punten in de carrosserie te verlagen door systematisch trillingen te introduceren – als je met luidsprekers een specifieke geluidspuls in de luchtstroom rond de auto brengt, kan het scheidingsgedrag [van de lucht en de carrosserie van de auto] worden beïnvloed.’

Wagner zegt niet wat er door de luidsprekers moet worden gespeeld om de lucht van de auto te scheiden (Fleetwood Mac’s Rumours lijkt toepasselijk, maar we weten zeker dat het technischer is dan dat), maar hij geeft toe dat het ‘nog steeds een lange weg te gaan heeft voor de serieproductie.’ Een van de grootste zorgen? ‘We moeten ervoor zorgen dat passagiers geen gezoem horen.’

Scheiding van de lucht?

De manier waarom de lucht loskomt van de auto, is erg belangrijk bij aerodynamica. Als je met je handen door het water beweegt, dan ontstaan er kringetjes achter je hand. Dat doet een auto ook met de lucht. Dit is slecht voor de actieradius. Daarom hebben auto’s als de Prius zo’n aflopende daklijn (een druppelvorm), dit zorgt voor minder turbulentie achter de auto. De wetenschappers willen deze wervelingen laten afnemen met trillingen.

Sommige elektrische auto’s trillen nu al

Als je nu bij een Mercedes-AMG EQE 53 de launchcontrol activeert, dan begint de hele auto al te schudden. Dit om het gevoel van een verbrandingsmotor te simuleren. Dit is dus net even anders dan de wetenschappers in Stuttgart bedoelen. Zij willen geluidstrillingen introduceren aan de buitenkant, niet per se de volledige auto laten schudden.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie