Alles wordt zo langzamerhand elektrisch, dus waarom zouden de hulpverleners achterblijven? Fabrikant Rosenbauer komt met een concept voor een elektrische brandweerwagen, voor ‘de brandweer van morgen’, zoals ze het zelf mooi verwoorden. De truck moet zo’n 1,1 miljoen dollar kosten, wat voor een brandweerwagen niet goedkoop is, maar ook weer niet schreeuwend duur. Die dingen kosten nu eenmaal een hoop geld. Een beetje brandweerauto kost tussen de 250.000 dollar voor een instapper tot 600.000 dollar voor een crashtender op het vliegveld.

Gelukkig krijg je voor zo’n hoog bedrag ook iets indrukwekkends. De elektrische brandweerwagen van Rosenbauer is ‘gericht op de veranderingen die momenteel plaatsvinden in de maatschappij’. De Rosenbauer Concept Firetruck (CFT) gebruikt twee elektromotoren en is dus stiller dan normale brandweerwagens, en vriendelijker voor het milieu. Hij heeft 480 pk en kan 30 minuten volledig elektrisch rijden, of een halfuur de waterpompen voor de brandslangen gebruiken. Er is een dieselgenerator aan boord, die aanslaat wanneer de batterijen leeg zijn.

De elektrische brandweerwagen is gemaakt door de marktleider

Naast de milieuvriendelijke aard van de truck rustte het Oostenrijkse Rosenbauer hem ook uit met nieuwe communicatiemiddelen, die tegenwoordig niet meer kunnen ontbreken. Hij bevat een wifi-hotspot en een draadloos controlepaneel. Hiermee kunnen alle functies op afstand worden aangestuurd, waaronder het gebruik van drones. Rosenbauer is trouwens geen hippe start-up die met een geinig elektroding op de proppen komt; het bedrijf is al jaren één van de marktleiders op het gebied van brandweerwagens.

Haptische feedback zorgt ervoor dat de bestuurder op tijd wordt gewaarschuwd voor gevaar: het systeem stuurt vibraties door de bestuurdersstoel wanneer het potentiële gevaren op de weg constateert. Luchtvering zorgt dat de truck ook in moeilijk begaanbare gebieden kan rijden. In de groene staat Californië was de prijs echter een reden om de aankoop van tien exemplaren te annuleren. Vooralsnog is de elektrische brandweerwagen nog niet besteld, voor zover wij weten.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear