Het kan je niet ontgaan zijn dat er dit jaar een hoop nieuwe automerken bijkomen in Nederland. En niet alleen hier, door heel Europa verschijnen er nieuwe merken. Een paar komen er uit Amerika, maar de meeste uit China. En daar zijn Europese autofabrikanten niet zo blij mee, met name omdat ze vinden dat de Europese Unie deze Chinese en Amerikaanse merken te veel stimuleert.

De European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) trekt aan de bel tijdens een hoorzitting van het Europees Parlement. ‘Vandaag de dag staan de Europese autofabrikanten voor een zeer asymmetrische uitdaging. We leiden niet langer de technologische race’, zegt Luca de Meo. Hij is de voorzitter van ACEA en de CEO van Renault.

EU geeft teveel steun aan Chinese autofabrikanten

De belangenorganisatie voor Europese automerken vindt dat de EU de verkeerde autofabrikanten steunt: ‘Terwijl de aankoopprikkels voor emissievrije voertuigen in de EU afnemen, zien we massale steun aan onze concurrenten in China en de VS. Dit alles gebeurt in een context waarin het algemene Europese concurrentievermogen aan het afbrokkelen is.’

Hij neemt de strengere emissie-eisen als voorbeeld: ‘Het recente Euro 7-voorstel over de uitstoot van verontreinigende stoffen is een goed voorbeeld van een regel die de belangrijkste beslissingen en investeringen van Europese autofabrikanten ingewikkelder en onzekerder maakt, zonder de milieuvoordelen te bieden die beweerd worden.’

Een Euro 7-norm is niet nodig

Volgens ACEA is er geen absolute noodzaak voor de Euro 7-regels. Als er meer elektrische auto’s komen, dan zijn de Euro 6-normen genoeg om de uitstoot van NOx te verlagen met 80 procent in 2035. Volgens de organisatie zou elke nieuwe auto door Euro 7 maar liefst 2.000 euro duurder worden, maar de impact zou minimaal zijn.

Reacties

  • Eens heeft op 22 maart 2023 geschreven:

    Weg met China. Weg met die vriendjes van Putin.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)