De afgelopen paar jaar zijn er behoorlijk wat Chinese automerken in Nederland bij gekomen. Nu was dat geen verrassing: het lag in de lijn der verwachting dat dat ging gebeuren. Wel waren we verrast door de ambitie door auto’s aan te bieden in het hogere segment. Daar waar de Duitse merken moeite hebben om elektrische auto’s te verkopen, probeerden merken als Xpeng, Hongqi en Nio het ook gewoon.

Met gematigd succes, want er rijden wat exemplaren van rond in Nederland. Dat de verkoop van hele dure Chinese auto’s niet zo opschiet, is niet zo gek. Wij kunnen terecht bij de bekende automerken waarvan we houden en dan is Tesla er ook nog natuurlijk. Daarbij koopt men in Europa in het hogere segment nog iets met veel cilinders.

Chinese markt minder geïnteresseerd in Europese luxemerken

Maar andersom is het nu ook het geval: in China neemt de vraag naar Europese luxemerken flink af. Althans, de verkoopcijfers zijn weer aan het inzakken. Het was vorig jaar al erg, maar dit jaar verwachten we een slagveld. Dat blijkt uit de cijfers die Motor1 verzameld heeft. Normaal gesproken kunnen de Duitse luxemerken (Audi, BMW, Mercedes und Porsche) goed hun producten kwijt in China, maar de laatste tijd is er een neerwaartse lijn waar te nemen.

Mercedes verkocht 152.800 auto’s in China. Dat lijkt veel, maar vorig jaar was dat aantal 7 procent hoger. Dit ondanks de aanwezigheid van modellen die specifiek voor China worden gemaakt, denk aan alle sedans en crossovers met een langere wielbasis. Niet alleen de S-Klasse, maar ook de A-Klasse sedan, C-klasse en E-klasse kun je daar met een lange wielbasis krijgen. Bij Mercedes is veel hoop gevestigd op de nieuwe CLA, waarvan de benzinemotor in China gebouwd wordt.

Bij BMW ging het iets beter, maar niet veel. Er werden 155.195 exemplaren verkocht, dat zijn dan alle BMW’s en Mini’s bij elkaar, wederom minder dezelfde periode vorig jaar. Dat is helemaal opmerkelijk als je bedenkt dat BMW in de rest van alle andere markten juist groeit. Net als Mercedes heeft BMW een groot aantal modellen met een langere wielbasis. Niet omdat Chinese mensen zulke lange benen hebben, maar omdat Chinezen zich overwegend laten rijden.

Ook geen feestje bij Porsche

Bij Porsche was 2024 geen denderend jaar, maar dit jaar gaat het helemaal de verkeerde kant op. In Q1 van 2025 verkocht Porsche 42 procent minder dan vorig jaar (dat al 28 procent minder was dan het jaar daarvoor). Er werden maar 9.471  Porsches in China verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar. Nu is het niet direct heel vreemd: in China is men niet gek op sportauto’s, dat is daar echt een niche. Ook hebben veel Porsches relatie grote verbrandingsmotoren, die nog zwaarder belast worden.

Een ander belangrijk aspect is dat in China het fenomeen autorijden en auto’s bezitten vrij nieuw is. NIet iets dat wij in Europa al meer dan 100 jaar doen. Dus ondanks de voorliefde voor dure merkspullen uit het buitenland, vinden zij het verschil aanzienlijk minder groot tussen iets met BMW en Mercedes enerzijds en Xpeng en BYD anderzijds. Dat vasthouden aan traditionele automerken is ook iets typisch Europees: ondanks bewezen kwaliteiten speelt een rol als Lexus alsnog een rol in de marge op dit continent.

Lees ook: China is een veel grotere bedreiging voor Europese automerken dan je misschien dacht

Er zit – zoals vermeld – ook een financieel aspect aan. De Duitse luxeauto’s zijn extreem duur in China. De importtaksen op dit soort goederen is enorm. Aan de andere kant is het voor Chinese automerken veel goedkoper om auto’s te produceren dankzij staatssubsidies, aanzienlijk lagere productiekosten en het ontbreken van dergelijke taksen. Dat geldt ook voor veel grondstoffen voor elektrische auto’s: omdat die in China worden gewonnen, scheelt ook enorm in de kosten. Ook daardoor hebben de Europese luxemerken het zwaar.Dus ja, jij gaat misschien niet een Hongqi rijden, maar in China doet men dat wel.

4 reacties op “Wij willen geen Chinese luxemerken, maar in China willen ze die van ons niet”

  1. Jij leeft in het verleden. Het komt door Chinese auto in Europa paar keer over de kop word verkocht en Europese auto leunt veel te veel op verleden en verbeter zich niet te snel. Waarom Chinese mensen Europese auto klopte in verleden is om aanzien te krijgen. Nu is niet meer,omdat china nu heeft goedkopere, middenklasse, hogerklasse chinese auto kunnen kopen met nog beter prijs kwaliteit.

  2. Aha, goed geschreven. Dit artikel lijkt wel rechtstreeks van de Chinese propagandamachine te komen en met feiten heeft het weinig te maken. Het zegt veel meer dat ondanks alle belemmeringen er nog steeds zoveel Europese auto’s daar verkocht worden.

  3. Daar is China-gear weer…

    In werkelijkheid verkopen Mercedes en BMW samen al meer auto’s in China dan alle Chinese merken samen in Europa. Dat is ondanks de miljarden subsidies die alle Chinese fabrikanten van de overheid daar krijgen en ondanks de mega-importtarieven op niet-Chinese merken.

    Je kan dus maar 1 echte conclusie trekken: ondanks alles wat de Chinese overheid doet om hun eigen autoindustrie een oneerlijk voordeel ten opzichte van de Europese fabrikanten te geven, willen de Chinezen maar wat graag de hoofdprijs betalen om in een Europese auto te rijden, terwijl wij omgekeerd onze vingers niet willen branden aan die Chinese barrels. De Chinese overheid wil die van ons niet, maar de mensen juist wel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *