Nieuwe techniek zorgt ook voor nieuwe problemen. Vanochtend stond er op de A29 richting Rotterdam een elektrische auto in brand en dat veroorzaakte een stilstaande file van meer dan 14 kilometer, met uitschieters naar de N217. Omdat het volgens de ANWB een EV-brand was, duurde het blussen extra lang. Om welk type auto het gaat en wat de oorzaak van de brand is, is niet duidelijk. Inmiddels is de snelweg weer vrij en de file lost rustig aan op. De foto hierboven is niet van de auto in kwestie, overigens.

Update: Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond verklaarde later dat het ging om een hybride. Wel een auto met een accu dus, maar eentje die aanzienlijk kleiner is.

Een elektrische brand laat zich niet zomaar blussen en als het vuur gedoofd is, kan het zomaar weer oplaaien. Daarom moet een EV met extra zorg geblust worden en na het blussen in een container met water gedompeld worden tot zeker is dat de auto niet opnieuw in de hens vliegt. ‘In een bluswagen zit 2000 liter water. Bij het blussen van een gewone auto is dat genoeg, maar bij een elektrische auto niet. En op de snelweg kun je geen extra water halen’, zei Paul van Dooren van Brandweer Nederland tegen NOS.

De brandweer krijgt speciale trainingen over wat te doen bij EV-branden. Nils Rosmuller, lector energie- en transportveiligheid bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), is van mening dat Nederland koploper is in de aanpak van ongevallen met elektrische auto’s. ‘Andere Europese landen kijken naar ons. Brandweermensen weten wat ze in de verschillende situaties moeten doen’, vertelt hij tegen het Reformatorisch Dagblad.

Tweede keer in korte tijd

Het is de tweede keer in korte tijd dat een brandende elektrische auto in het nieuws komt. De brand in de garage van Luchthaven Stavanger bleek echter geen elektrische auto te zijn, maar een oude dieselauto die vlam vatte. Waarschijnlijk stonden er wel een hoop elektrische auto’s in de garage, die uiteindelijk instortte door de flinke brand waar zo’n 300 auto’s tot as gereduceerd werden.

File op de A29 na EV-brand

Foto: Florian Olivo / Unplash

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear