Vanaf z’n vroegst al volgende week, en de week daarop zeker, gaat de maximumsnelheid in Nederland overal naar 100 km/u. En daar is zeker niet iedereen het mee eens. Het AD en EenVandaag ondervroegen 30.000 automobilisten over hun voornemens volgende week. Uit de rondvraag blijkt dat 46 procent van de mensen met een rijbewijs aangeeft zich niets aan te trekken van de nieuwe maximumsnelheid, en dus te hard zal gaan rijden vanaf 16 maart.

In een reactie op het onderzoek geeft de hoogste verkeersagent Egbert-Jan van Hasselt aan dat de politie 50 tot 100 onopvallende politieauto’s gaat aanschaffen om de pakkans te verhogen. Om welke auto’s het gaat, is niet duidelijk. Vaak gebruikt de politie een ratjetoe aan auto’s, zo werden we pas nog ingehaald door een Peugeot 308 met zwaailichten en iets later door dienders in een onopvallende Mercedes A-klasse. Ze rijden sinds vorig jaar ook in Tesla’s, zelfs. De X5 hierboven, is ter referentie.

Het duurt nog tot volgend jaar voordat de auto’s de weg op gaan, waarschijnlijk. Het Openbaar Ministerie wil ook de sociale druk tegen hardrijden opvoeren en het net zo onacceptabel maken als met drank op achter het stuur kruipen. Vooral mensen die iedere dag op de snelweg zitten, zijn tegenstander van de regel. Een dikke 60 procent van deze mensen is tegen. Onder de groep mensen die niet elke dag achter het stuur zitten, is slechts 35 procent tegenstander. Hiervan zegt ook 66 procent zich aan de snelheid te houden.

Reacties

 • ChuckYeager heeft op 9 maart 2020 geschreven:

  In dit prachtige democratische land krijg je waar je voor gestemd hebt…. Oftewel de terreur van de meerderheid, dus iedereen die geen auto heeft of daar niet van afhankelijk is mag roepen dat auto’s vies en vervuilend zijn. Uiteindelijk werkt dat door in de wetgeving en moeten we ons schikken omdat de meerderheid van de partijen naar de milieu gekkies luisteren.
  Er is maar één remedie, anders stemmen.

  Reageer
 • SebVettelFan5 heeft op 8 maart 2020 geschreven:

  Klotejuten. Beter gaan ze eens iets doen tegen echte misdaad in plaats van hun tijd verspillen met ons leven aller automobilisten zo te verzieken. Pleur op met je 100. Dit is een SNELweg, wij betalen hier belasting voor dus mogen we ook wat waar voor ons geld. Dit is pure symboolpolitiek en dat achterlijke milieugezeik is nergens op gebaseerd. Dit is gewoon makkelijk geld vangen.

  Op de Duitsers kun je tenminste wel rekenen, daar blijven ze het idee van een maximumsnelheid wegstemmen voor hun AutoBahn. Hoe vaak de linkse ecofascisten in hun politiek divisie er ook mee blijven komen. DANKE DEUTSCHLAND! ☝

  Reageer
 • Min200km heeft op 7 maart 2020 geschreven:

  Politie moet het geld in onderzoeken stoppen naar criminelen niet focking autos kopen en nog meer stikstof de lucht in pompen. Komen zo alleen maar meer flikkers op de weg

  • Michel heeft op 10 maart 2020 geschreven:

   Milieu ridder

   Reageer
  Reageer
 • Hark Vier heeft op 6 maart 2020 geschreven:

  We zouden met z‘n allen eens 1 maand ons allemaal aan de snelheid moeten houden.
  Moet je dan eens kijken welke deuk de staatskas al oploopt, krijgen we volgend jaar belasting of accijns verhogingen!

  Reageer
 • Robert heeft op 6 maart 2020 geschreven:

  Haha 🤣 Hebben ze er ook personeel voor dan? Er is toch een chronisch tekort aan agenten?
  Eerst zien dan geloven.

  Reageer
 • TG heeft op 6 maart 2020 geschreven:

  Ze willen minder schadelijke stoffen in het milieu compenseren daarvoor gaat de snelheid omlaag.
  MAAR wel weer 50 tot 100 extra auto’s aanschaffen?
  De honderden camera’s boven de snelwegen waren hiervoor al aangeschaft.

  Reageer
 • Maarten heeft op 6 maart 2020 geschreven:

  Haha… wat een stoere medelanders hebben we toch. En dan straks zeker huilen als we een boete krijgen. Wat een sneu volk.

  • jordy heeft op 6 maart 2020 geschreven:

   stoer of gewoon je eigen mening/visie?

   • Maarten heeft op 6 maart 2020 geschreven:

    Ja, het is hun mening/visie. Maar blijf vooral 130 rijden waar het straks weer 100 is. De enveloppen uit Leeuwarden komen dan vanzelf. Dat heb je dan volledig aan jezelf te wijten. Kun je wel stoer lopen doen dat de wet niet voor jou geldt, maar dan moet je ook niet piepen dat je sponsor wordt van de staatskas.
    Kijk, ik rijd ook het liefst lekker door, maar ja, ik heb ook geen zin om de staatskas extra te spekken. Dus gaat de cc straks gewoon op 104. En qua tijdswinst schiet je er nu ook weer niet zoveel mee op in Nederland.

    • SebVettelFan5 heeft op 8 maart 2020 geschreven:

     Dat vind ik nogal laf Maarten. Blijf jij vooral je oren laten hangen uit angst voor boetes. Als iedereen zo dacht reden we het jaar daarop ook allemaal 80. Hier betaal je belasting voor he. Besef dat goed. We hebben zat middelen om dat te voorkomen. Met slappe burgers verandert er nooit iets. Goed, ieder moet het voor zich zelf maar uit zoeken. Dit is een achterlijke wet, dat weet je verdomd goed.
     Niet iedereen hier is blijkbaar autoliefhebber. Erg jammer dit. Er zijn al veelste veel snelwegen waar je maar 100 mag. Het woord snelweg is zo niet eens van toepassing.

     Praat je ook zo braaf als je steeds vaker in de file staat dankzij dit soort maatregelen?

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Gerard heeft op 6 maart 2020 geschreven:

  Er is 11 miljard over dit jaar, maar we gaan 75% meer betalen aan Europa.
  Tja, dat moet ergens vandaan komen

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear