
Niemand stapt na een rit in Ferrari’s 830 pk sterke, hybride 296 GTB uit met de gedachte:
‘Weet je wat deze auto echt nodig heeft? Iets minder gewicht en wat meer vermogen.’ Echt niemand. Behalve, zo maken we hieruit op, de ingenieurs van Ferrari zelf. Want deze nieuwe 296 Speciale is 60 kilo lichter én heeft een vermogensboost tot 880 pk gekregen.
Oké, we hebben het hier over relatief bescheiden upgrades op een toch al bijzonder krachtige
‘baby’-Ferrari, maar misschien nog belangrijker: het merk beweert dat de 296 Speciale vooral een leukere en intensere beleving achter het stuur zal opleveren. De vermogenswinst is op papier misschien niet spectaculair voor een turbo-hybride: 37 pk extra uit de benzinemotor dankzij aangepaste
turbodrukstrategieën, geïnspireerd op de afstelling van de 296 Challenge-racer.
Wat hebben ze nog meer gedaan aan de Ferrari 296 Speciale
Daarbij komen gesmede zuigers en een krukas van titanium. De elektromotor, geplaatst tussen de
3,0-liter V6 en de achttraps transmissie, levert 180 pk. Het gecombineerde totaalvermogen komt daarmee op 880 pk – een bescheiden 50 pk meer dan de GTB – maar die elektromotor zorgt nu ook voor een extra koppelboost naar de versnellingsbak voor snellere en meer ‘emotionele’ schakelmomenten.

Wat betreft gewichtsverlies: dat is niet geheel standaard inbegrepen bij de Speciale. Koolstofvezel bumpers, motorkap en wielen (gesmede lichtgewicht velgen zijn standaard) zijn bijvoorbeeld optioneel. Verder is er royaal gebruikgemaakt van titanium voor de interne motoronderdelen, cilinderkopbouten, bevestigingsmaterialen, ophanging (met dempers van Multimatic), uitlaat en andere componenten.
Grammetjes besparen
Het motorblok en oliecarter zijn afgeslepen; oftewel, er is overtollig metaal verwijderd. Zelfs de turbo is lichter gemaakt. Maar zoals bij elke Ferrari: om echt elk laatste grammetje te besparen en op het opgegeven drooggewicht van 1.410 kilo te komen (1.460 kilo voor de Spider), moet je flink bijbetalen. Goed nieuws: dit is geen gelimiteerde serie. Er is wel een beperkte productietijd (dus ook
een beperkte oplage) en je moet een zogenoemde ‘actieve klant’ bij Ferrari zijn.
Lees ook: Verzamelaars gaan deze zescilinder Ferrari vanaf april heel serieus nemen
En ver genoeg boven aan de wachtlijst staan. Als je (in Nederland) zo’n vier ton hebt liggen voor de
coupé of pakweg 460.000 voor de Spider, heb je geluk. Let wel: als de 296 Speciale net zo rijdt als eerdere Speciales, dan zou ie zomaar de snelste kleine Ferrari ooit kunnen worden.