Al maanden weet Fiat ons lekker te maken met wat plaatjes en summiere informatie over de nieuwe Fiat 500. Maar gisteravond was het eindelijk zover: in bijzijn van zo’n 7.000 genodigden trok Fiat in Turijn officieel het kleed af van ‘il Nuovo 500’.

De CEO van Fiat, Sergio Marchionne, sprak bij die gelegenheid de hoop uit dat de nieuwe 500 uitgroeit tot de iPod van Fiat. Daar kunnen we ons best iets bij voorstellen, want van de iPod werd onlangs het 100 miljoenste exemplaar verkocht. Aan de andere kant heeft Fiat zelf nog een lange weg te gaan alvorens het zich mag uitroepen tot het Apple van de auto-industrie.

En wat moeten we verder nog over de Fiat 500 zeggen? Ja, het is een leuk ding. En dat Fiat autoliefhebbers de gelegenheid heeft gegeven mee te denken over de nieuwe 500, lijkt een gouden zet. Ruim 3,7 miljoen mensen namen de afgelopen tijd de moeite om via internet hun mening over het ontwerp en eventuele accessoires te geven.

Met deze nieuwe foto’s is het prettig om de auto ook eens in een andere kleur te zien dan in dat eeuwige parelmoerwit. Al staat die kleur hem beter dan bijvoorbeeld zwart. Als het goed is, dan weet je allang dat Fiat in eerste instantie drie motoren in petto heeft voor de kleine. En ongetwijfeld heb je ook al eens gelezen dat je kunt schakelen met een vijf- of zesversnellingsbak, of met een Dualogic transmissie als je je geduld een paar maanden kunt bewaren. Verder heeft Fiat nog een 500 Abarth in de hoge hoed, en er is sprake van een extra zuinige 0,9 liter tweecilinder. Maar die staat pas in 2009 op het programma, als iedereen weer een andere iPod wil…

Naar verwachting staat de nieuwe 500 rond november in de showroom van de Nederlandse Fiat-dealers. Vooralsnog wordt voorzichtig gesproken over een vanafprijs van 12.000 euro. Dat is aanzienlijk duurder dan bijvoorbeeld de Fiat Panda, maar nog altijd goedkoper dan we hadden gedacht.

Reacties

Meer van TopGear