Mocht Fiat ooit een speciale 500e bouwen voor een samenwerking met Peppa Pig, dan hoeft de autobouwer niet veel te veranderen. Haal simpelweg de badges van de auto af en de montagegaten doen het werk. De auto hieronder heeft overigens niet te maken met Peppa, Papa, Mama of George Pig. Het is wel een politiek statement van Fiat.

Je hebt misschien meegekregen dat Fiat, Opel, Alfa Romeo en Peugeot onder één en hetzelfde concern vallen. Dat bedrijf heet Stellantis. Die organisatie is de laatste tijd lastig gevallen door de Italiaanse overheid. Zo moest Alfa Romeo de naam van de Milano aanpassen en mochten er geen Italiaanse vlaggetjes op de Tipolino staan. De verklaring: de auto’s worden niet in Italië gebouwd en mogen niet het idee geven dat ze wel in Italië gebouwd worden.

De reactie van Fiat en Stellantis

Stellantis boog voor de eisen van de overheid. De Milano werd de Junior en de Tipolino heeft de Tricolore niet meer op de koets staan. Maar toch steekt het bij het grote autobedrijf. Als een subtiele reactie heeft Fiat een reclame geschoten met een 500e zonder logo’s. Om de boodschap naar de Italiaanse overheid te verduidelijken, is er een voice-over toegevoegd.

‘Als deze auto geen logo had, als hij geen naam had, als hij geen vlag had, als hij niets zei over wat hij is of waar het vandaan komt, zou iedereen het nog steeds herkennen. Want als een auto een iconisch ontwerp heeft en altijd de vreugde van het leven heeft belichaamd, kan hij alleen maar Italiaans zijn en alleen een Fiat.’ De video sluit af met: 500e, gebouwd in Mirafiori (een plaatsje vlak onder Turijn waar de Fiat-fabriek staat). Een duidelijk bericht aan de beleidsmakers. Of zijn we nu complotdenkers?

Reacties

  • Flopjul heeft op 20 juni 2024 geschreven:

    De Italiaanse overheid: laten we doen alsof de meest iconisch Italiaanse auto niet meer Italiaans is…

    Fiat: dont mind if i do

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)