Dat de auto-industrie bol staat van de mistige samenwerkingsverbanden weten we allemaal. En dat merken als Saab, Jaguar en MINI al lang niet meer zelfstandig zijn, is ook geen verrassing. Maar dat een autofabrikant als BMW serieuze interesse zou hebben in een overname van Volvo, zorgt links en rechts wel voor wat opgetrokken wenkbrauwen.
 
Maar daar gaat dit bericht niet over. Dit gaat over het feit dat Ford sinds een aantal jaren naast Volvo ook de merken Jaguar en Land Rover in de stal heeft. Wat ooit een veelbelovende actie leek, is uitgedraaid op een regelrechte financiële ramp. Omdat Jaguar jaarlijks miljarden verliest, wil Ford er liefst vandaag nog vanaf. Nu is aan het licht gekomen dat Fiat en Ford sinds februari in het geheim gesprekken hebben gevoerd over de overname van Jaguar. Maar Fiat zou alleen interesse hebben als ook het wel enigszins winstgevende Land Rover bij de deal betrokken wordt.
 
Maar wat moet het nog maar net opgekrabbelde Fiat met twee nieuwe zorgenkinderen? De verklaring ligt waarschijnlijk in het feit dat de organisatie van Land Rover beschikt over een redelijk uitgebreid dealernetwerk in de Verenigde Staten. En laat dat nu het beloofde land zijn waar Fiat vanaf 2009 weer aan de weg wil gaan timmeren met Alfa Romeo. Daarbij zou Fiat ook eindelijk vaste voet aan de grond willen krijgen in het SUV-segment.
 
Het lijkt er echter op dat Ford voorlopig nog niet is verlost van deze molensteen. De besprekingen met Fiat zijn alweer gestaakt omdat de Italianen zich toch zorgen maken over hun spaarbankboekje. Iets met credit rating en accountants en zo…

Reacties

Meer van TopGear