Er zijn een paar van die onderzoekjes die ooit breed opgepakt zijn in het nieuws. Bijvoorbeeld dat de fijnstofuitstoot van elektrische auto’s enorm zou zijn door de banden en de remmen. Vaak zijn dit soort onderzoekjes later ontkracht, maar het sentiment is toch blijven hangen. Zeker omdat de rectificatie niet hetzelfde bereik pakt. Zo zijn er nog altijd mensen die heel hard roepen dat EV’s voor meer fijnstofuitstoot zorgen dan auto’s met een verbrandingsmotor.

Logischerwijs blijkt dat niet helemaal te kloppen. Ja, een elektrische auto is zwaarder dan een gemiddelde diesel- of benzineauto, maar de remmen worden minder gebruikt (de auto remt het liefst op de elektromotor) en ze wegen ook weer niet het dubbele. Het Centraal Bureau voor de Statistiek deed onderzoek naar de uitstoot van het wegverkeer in Nederland en komt met het verlossende antwoord. De EV stoot minder fijnstof uit dan een diesel. Maar er is een verrassende uitschieter.

De plug-in hybride zorgt voor veel fijnstofuitstoot

Fijnstof komt vrij bij de verbranding van brandstof, maar dus ook bij het gebruiken van de remmen en bij het slijten van de banden. Verrassend genoeg zorgt de plug-in hybride voor meer fijnstofuitstoot dan een dieselauto. Ergens is het logisch: de plug-in hybride is zwaar omdat ie een brandstofmotor, een accu én een elektromotor heeft. De banden slijten harder, maar hij heeft ook uitstoot van de verbrandingsmotor. De uitstoot is gemiddeld 0,027 gram per kilometer. Bij een diesel is dat 0,025 gram.

Hierbij gelijk de kanttekening: de plug-in hybride is als een scherp mes. Je kunt het gebruiken om groente te snijden en dan is ie goed voor de gezondheid. Ga je ermee door het huis rennen met losse veters, dan is het ineens niet iets wat negen van de tien huisartsen aanraden. Gebruik je de PHEV zoals het bedoeld is, dan heb je nauwelijks uitstoot van de verbrandingsmotor en zal de fijnstofuitstoot waarschijnlijk in de buurt komen van de EV. We geven toe: kleine aanname van onze kant.

Elektrische auto en benzineauto lopen bijna gelijk

Elektrische auto’s zorgen per kilometer voor de minste fijnstofuitstoot. Per gereden kilometer komt er bij een EV 0,017 gram vrij. Iets minder dan de auto’s met een verbrandingsmotor, maar alsnog niet niets. Bovendien komt er nog niet 100 procent groene stroom uit de stopcontacten in Nederland. Om het lijstje compleet te maken: de benzineauto zorgt voor 0,018 gram fijnstof per kilometer. Dat scheelt bijzonder weinig. Let op: fijnstofuitstoot is iets heel anders dan CO2-uitstoot.

Het CBS legt uit: ‘Fijnstof bestaat uit vaste en vloeibare deeltjes die in de lucht blijven zweven. Fijnstof kan effect hebben op de gezondheid. Hoe kleiner de deeltjes zijn, hoe verder ze in de longen kunnen doordringen. Fijnstof komt bij het wegverkeer vrij door uitlaatgassen en slijtage van banden, remblokken en wegdek.’ Let op het woordje ‘kan’ – de effecten van fijnstof zijn nog niet helemaal goed in kaart gebracht. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan.

De benzineauto zorgt voor de grootste totale uitstoot van fijnstof

Afbeelding: CBS

Per kilometer is de PHEV de grootste vervuiler, maar in absolute aantallen niet. Er rijden nog altijd veel meer benzineauto’s rond en die zorgen samen voor de meeste fijnstofuitstoot. De diesel staat op nummer twee, maar het aantal dieselauto’s neemt steeds verder af. Als het gaat om wegverkeer zorgt de personenauto (57,9%) voor de meeste fijnstofuitstoot. Vrachtwagens en ander zwaar verkeer staat op een tweede plek (24,2%). Daarna komen de lichte bedrijfsauto’s (14,7%).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear