Dit is alsof je als klein landje als een idioot de uitstoot terug probeert te dringen met subsidies en BPM-straffen, maar andere enorme landen (Amerika, China) lekker door blijven vervuilen zodat alle inzet voor saus is. Ah, wacht, Nederland is de perfecte metafoor voor dit probleem. Want het blijkt dat banden tot 1.000 keer meer fijnstof veroorzaken dan verbrandingsmotoren. Dit is de conclusie van een onderzoek van Emission Analytics, in samenwerking met Auto Motor und Sport.

Dat is in ieder geval zo wanneer je een Volkswagen Golf uit 2011 pakt, hem maximaal belaadt en de goedkoopste banden monteert. Op een stuk van 320 kilometer met veel bochten verliest zo’n Golf dan 1.844 gram bandenfijnstof, wat 5,8 gram per kilometer is. Bij een verbrandingsmotor mag dat wettelijk niet meer dan 4,5 milligram fijnstof per kilometer zijn. Volgens de onderzoekers zou de uitstoot nog hoger liggen als de banden niet de juiste luchtdruk hadden. Ze vinden het raar dat er geen wetten en regels zijn voor de uitstoot van banden.

Hoeveel fijnstof de banden uitstoten bij normaal gebruik en bij normale belading, zeggen de onderzoekers niet. Ook zijn er geen duurdere banden getest. De conclusie dat er wellicht gekeken moet worden naar emissie-eisen voor banden, klinkt juist. Maar dat banden 1.000 keer meer uitstoten dan verbrandingsmotoren; we weten het zo net niet. Er zijn mensen die gerust vijf jaar op één setje banden rijden, dus daar gaat dit ook niet op. En hebben we echt nog meer regels nodig?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear