Een aantal snelwegen, zoals de A2, maakte enkele jaren geleden een flinke groeispurt naar vijf rijstroken. De afritten bleven echter steken in de pre-gezichtspluisfase. Het resultaat is een vreemd misvormd verkeersorgaan waar de afritten in de spits bomvol staan en overlopen in de vluchtstrook.

Dat de reistijd hierdoor toeneemt met pak hem beet vijftien minuten, verhoogt het irritatieniveau al iets. Weinig aan te doen, ook. Maar wat werkelijk aderen op het voorhoofd laat verschijnen, is het accordeon-effect. Je kent het ongetwijfeld: het constante optrekken en afremmen. En weer optrekken en afremmen. En… ach, je snapt het. Een handbak draagt bij aan de pret.

De oplossing is simpel

Probeer wat rustiger optrekken en een kleine buffer te houden met je voorganger. De kunst is om op het moment dat de witte blokken van de afrit ophouden (want anders schiet er nog een overassertieve Audi-rijder tussen) in één constant tempo richting de rotonde te rollen.

Qua tijd maakt het geen donder uit of je de accordeon bespeelt of dat je rustig doorrolt. Je bespaart zelfs benzine. We geven deze file-rijtip helemaal gratis. Doe ermee wat je wilt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)