Met een beetje downsizing is niets mis. We kunnen het allemaal eens zijn dat het een stuk beter is voor de luchtkwaliteit dat de taxi’s in New York geen V8-motor meer hebben. Maar sommige auto’s – zeker als ze niet al te veel kilometers maken – moeten gewoon een achtcilinder hebben. Dat blijkt wel uit de verkoopcijfers van de nieuwste Ford Mustang.

Volgens The Detroit News gaat twee derde van alle Mustang-klanten voor de 5,0-liter V8. De voordeligste versie met een achtcilinder kost in de VS omgerekend 38.000 euro en is daarmee zo’n 10.000 euro duurder dan de viercilinder. Een kwart van alle kopers gaat daarnaast voor de handbak. De viercilinder kun je niet bestellen met een handbak, wat nog een reden kan zijn dat mensen voor de V8-motor gaan.

Bij de vorige generatie Mustang was de viercilinder aan het begin heel populair (in sommige staten zelfs het populairst), maar we hebben nu het idee dat liefhebbers in de gaten hebben dat dit best weleens de laatste kans is om een V8 te kopen bij Ford – en al helemaal in combinatie met een handbak. Overigens zijn dit wel de eerste verkoopcijfers, dus de verdeling kan nog iets verschuiven.

Geen viercilinder voor Nederland, alleen de V8

Je zou denken dat de viercilinder voor Europa en Nederland de beste optie zou zijn. Benzine is hier aan de prijs en in diverse landen maakt de uitstoottaks een V8 bijna onbetaalbaar. Toch kiest Ford ervoor om alleen de V8 te leveren in Europa. Waarom? Dat is toch wat de mensen willen. Blijkbaar betalen de paar mensen die een Mustang willen in Europa graag wat extra voor het dubbele aantal cilinders.

Een woordvoerder van Ford Nederland liet aan TopGear weten: ‘In Europa lag het percentage klanten dat voor de viercilinder koos beduidend lager dan in de VS. Ook bij het uitgaande model zijn we enige tijd geleden al gestopt met het aanbieden van de 2.3 EcoBoost. De Dark Horse en GT komen eind 2023 beide wel naar Europa.’ Verwacht een prijs boven de 100.000 euro.

Advertentie

Reacties

 • Marc heeft op 16 augustus 2023 geschreven:

  Er kan een verschil zijn in belastingen die vadertje staat hier opeist. En ook het overzees transport moet gerekend worden.
  Toch lijkt een prijs voor Europa die meer dan het dubbele van de Amerikaanse bedraagt niet logisch.

  • Fred heeft op 17 augustus 2023 geschreven:

   We worden bestolen waar we bij zijn😟

   Reageer
  Reageer
 • Big mo heeft op 15 augustus 2023 geschreven:

  Amerikaanse automobilisten en V8 ; in één adem !!.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie