Niet iedereen is vrijdag stipt om vijf uur aanwezig in de kantine om aan te schuiven voor de bruine fruitschaal. Misschien sta je nog ergens op een bouwplaats of langs de weg bij een tankstation. Misschien zijn er wel tankstations die een doos bittergarnituur aanbieden, maar het liefst gooi je zelf de snack in het vet. Dan weet je tenminste zeker dat er niet van die gore bamischijven tussen zitten.

Dan is dus de vraag: kun je een frituurpan aansluiten in de auto? Extreem handig op de camping, ook. Kort onderzoek wijst uit dat een frituurpan die je zo in de 12-volt aansluiting prikt, in principe niet bestaat. Het maximale wattage uit zo’n sigarettenaansteker is te laag om een pan goed op temperatuur te brengen. Een simpele oplossing is er dus niet.

Een tweede optie is een omvormer aan te sluiten zodat je 220 volt kunt tappen uit je auto. Hier zit je ook al snel met wattages. Een beetje frituurpan trekt 1.500 watt en bij een omvormer moet je daar nog wat bij optellen. De zekering van de sigarettenaansteker meet meestal zo’n 15 ampère (goed voor 180 watt), dus wees er maar zeker van dat die eruitklapt als je er een pan aan hangt.

Frituurpan aansluiten in de auto op de accu

Dan nog de laatste optie: een omvormer direct op de accu. Stel je hebt een accu van 60 Ah, dan heb je 720 watt. In theorie zou de accu op zichzelf een halfuurtje stroom kunnen leveren, wat genoeg is voor een goede schaal snacks. Met de motor en de dynamo draaiende zou dit iets langer zijn. Je vraagt dan ongelofelijk veel van een simpele 12-volt accu, wat de levensduur van de accu enorm zal verkorten. Als je de boel voor die tijd niet overbelast.

Het beste kun je gewoon en kookstelletje op gas achterin gooien met een pan en vet. Of je wacht tot je thuis bent, óf je haalt ergens een snack. Nog makkelijker: leg een doosje ovensnacks in een afgesloten container onder de motorkap bij de uitlaat, dan verhit je de boel gratis.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)