In de autowereld wemelt het van de bijzondere en innovatieve aandrijflijnen, maar wordt het niet eens tijd om de boel bij de motorfietsen ook een beetje op te schudden? Dat moet het Franse Furion Motorcycles zich tot doel hebben gesteld toen ze deze nogal ongewone fiets ontwikkelden met de naam Furion M1.

De Furion M1 heeft – zit je goed? – een wankelmotor met twee rotors. Het blok meet 654 cc en levert 125 pk bij 9.000 toeren per minuut. Maar wacht, er is meer. De M1 heeft ook een elektromotor van 55 pk aan boord, waarmee z’n totale vermogen uitkomt uit 180 pk en z’n koppel op een riante 205 Nm. Ook met een rijklaar gewicht van 209 kilo moet dat voldoende zijn om vele sportfietsen naar de kroon te steken, als de gillende soundtrack hun berijders al niet perplex naar de vluchtstrook laat uitwijken.

Hoe ver kom je met de Furion M1?

De combinatie van wankel en elektro werd niet alleen omwille van performance gekozen: volgens Furion moet de M1 zo’n 400 kilometer ver kunnen komen op slechts 16 liter benzine. Daarvoor moet je wel eerst even de Long Range-modus inschakelen; selecteer je Sport, dan stelt de M1 alles in het werk om je vooral zo hard mogelijk vooruit te helpen. Voor geschikt weggedrag zorgt zijn instelbare ophanging (een omgekeerde voorvork van 43 millimeter, achteraan een horizontale monoshock); het stopvermogen komt van dubbele voorremmen van 310 millimeter met elk vier zuigers en een enkele 250-millimeter schijf achter.

Momenteel is de Furion M1, bedacht door ontwerper Marc Evenisse met input van viervoudig Supermoto-kampioen Adrien Chareyre, niet meer dan een concept. We hopen dat we het ooit tot wasdom komt. En dat wij ons dan binnen gehoorsafstand bevinden als ze het ding voor het eerst starten.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)