Voordat we beginnen: schiet niet de boodschapper. We zagen dit bericht bij onze collega’s en omdat het opmerkelijk nieuws is, brengen wij het ook. Hoewel we ongelofelijk gevoelig zijn voor omkoping met appeltaart, hebben we voor dit stuk geen taartpuntje gekregen. Niet eens een toefje slagroom. Neem de informatie in je op en trek je eigen conclusies. Autoverzekeraars melden meer schade door de klimaatverandering.

RTL Nieuws meldt het volgende: ‘In totaal claimden automobilisten met door hagel beschadigde auto’s in 2023 60 miljoen euro. In 2022 was dat slechts 16 miljoen, een gigantisch verschil. Dat blijkt uit de klimaatschademonitor van het Verbond van Verzekeraars met alle klimaatgerelateerde schade in het afgelopen jaar. Het gaat om schade door bliksem, hagel, neerslag, overstroming, vorst en storm.’

Het klimaat verandert, de schades groeien niet per se evenredig mee

Als je omgevallen bomen en andere klimaatschade meerekent, komen de verzekeraars uit op 112 miljoen euro aan claims door het weer. RTL legt (een deel van) de schuld neer bij de klimaatverandering. We moeten hierbij wel zeggen dat data van twee jaar een beetje te anekdotisch bewijs is om een conclusie te trekken. Niet om nu te zeggen dat klimaatverandering onzin is: wetenschappelijk is het aangetoond dat het weer inderdaad verandert.

Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld storm Poly die voor 83 miljoen euro aan claims zorgde. Deze claims waren ook voor huizen en andere zaken. Een hagelbui in Zuid-Europa zorgde voor 45 miljoen euro aan schade. Die dingen trekken de gemiddeldes lekker omhoog. Als de totale hoeveelheid claims dit jaar meevalt, mag je ook niet concluderen dat het klimaat hersteld is.

Daar gaat je premie

Het feit is dat meer claims nooit leuk zijn. Zelfs als jij altijd netjes binnen parkeert en nog nooit een deukje van een hagelsteentje hebt gehad, kun je de toegenomen kosten bij verzekeraars gaan merken in je maandelijkse premie. Verzekeraars zijn geen goede doelen, en zullen uiteindelijk de boel doorberekenen aan hun klanten. Misschien moeten we het toch nog even hebben over die cruiseschepen

Reacties

 • wes heeft op 13 juni 2024 geschreven:

  probleem is op het moment door dat het “maar”100 is en bijna iedereen social-media/telefoon verslaafd is.
  heeft ongveer op zijn minst 30% van de bestuurders dat verdomde ding in hun handen of kijken films tijdens het rijden.
  en letten dus niet op.

  Reageer
 • Jeroen heeft op 13 juni 2024 geschreven:

  Klimaatverandering wordt een nieuwe melkkoe, wen er maar aan…

  Reageer
 • EC Dubost heeft op 13 juni 2024 geschreven:

  Klimaatverandering is van alle tijden. Waarom is dat nu ineens een probleem?

  • @EcDubost heeft op 13 juni 2024 geschreven:

   Klimaatverandering is een bewezen feit. Ga aub niet doen alsof dat niet zo is.

   Reageer
  Reageer
 • Ronnie heeft op 13 juni 2024 geschreven:

  Och, het klimaatveranderingsargument wordt al lang door bijvoorbeeld de opstalverzekering gebruikt. In mijn 50 jaar op deze aardbodem vind ik dat er veel minder stormen zijn. In de jaren 70 en 80 veel meer. Maar goed, het gaat om andermans geld, niet om feiten. En niet verzekeren doet niemand, dus men voert het gewoon in. Take it or leave it.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)