Mocht je hier nog nooit over na hebben gedacht: onze excuses dat we iets nieuws introduceren om je druk over te maken. Want wat moet je doen als je gaspedaal blijft hangen en je auto blijft accelereren? Hoe breng je de boel dan veilig tot stilstand? Meer dan tien jaar geleden was dit onderwerp flink in het nieuws en werd onderstaande instructievideo gemaakt. De kwaliteit is van het niveautje aardappel, maar de informatie blijft relevant.

(Vind je dit alles volkomen logisch en vraag je je af waarom we het moeten uitleggen? Stuur dit artikel naar je ouders, grootouders of anderen die misschien niet zo bedreven zijn in autorijden als jij. Zijn zij meteen ook goed voorbereid!)

Belangrijk om te weten is dat veel moderne auto’s niet tegelijk kunnen remmen en gas geven. Als je beide voeten gebruikt, zal de auto voorkeur geven aan de rem. Bij oudere auto’s kun je wel gassen en remmen tegelijk – tot grote vreugde van coureurs. Volgens de onderstaande video moet je twee dingen niet doen als je gaspedaal blijft hangen: pompend remmen en het contact uitzetten. Die laatste lijkt een goede oplossing, maar als je de motor uitschakelt, verlies je de rembekrachtiging en heb je bovendien kans dat de auto in het stuurslot schiet.

Als je gaspedaal blijft hangen, is het zaak om rustig te blijven en eigenlijk één handeling uit te voeren: de auto in zijn neutraal zetten. Bij een handbak door simpelweg de koppeling in te drukken en de pook te verplaatsen, bij een automaat door hem in de ‘N’ van neutraal te zetten. Als je veilig tot stilstand bent gekomen, zet dan de motor uit. Heb je een startknop, dan moet je de knop misschien wat langer ingedrukt houden.

Wat je niet moet doen:
– Pompend remmen
– Hard aan de handrem trekken
– Het contact uitzetten

Wat je wel moet doen:
– Hard remmen en blijven remmen
– Koppeling indrukken en pook in neutraal zetten; automaat in neutraal zetten
– Bij stilstand het contact uitzetten

Gaspedaal blijft hangen? Dit moet je doen

Reacties

 • Nabil heeft op 9 maart 2021 geschreven:

  Handig artikel. Ik denk dat velen hier nog niet van op de hoogte zijn, dus bedankt voor het delen van de waardevolle informatie!

  Reageer
 • Wiebe heeft op 17 februari 2021 geschreven:

  Koppeling indrukken kan je wel je motor kosten. Remmen is in veel gevallen voldoende omdat bij bijna alle auto’s de remmen meer vermogen kunnen dissiperen dan de motor kan leveren.

  • Edwin heeft op 17 februari 2021 geschreven:

   Liever een kapotte auto dan één of meerdere doden…

   • Wiebe heeft op 17 februari 2021 geschreven:

    Daarom, gewoon remmen, is effectief genoeg

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear