Geld verdienen met je auto is niet heel ongebruikelijk, kijk maar naar verhuur- en taxibedrijven. Geld verdienen aan een stilstaande auto, dat is wat ongewoner. Volgens NOS kunnen mensen met een slimme elektriciteitsmeter straks honderden euro’s per jaar verdienen aan hun elektrische auto. Hoe? Door overschotten op te slaan en terug te voeden aan het net.

Wanneer het op een dag hard waait en de zon fel schijnt, wekken zonnepanelen en windmolens veel energie op. Deze stroom verdwijnt dan in elektrische auto’s die aan de paal staan. Op een moment dat de vraag naar stroom hoog is maar de voorziening laag, bijvoorbeeld in de avond, dan leveren de elektrische auto’s stroom terug. Het doel is om een stabiel stroomnet te maken, zonder kolencentrales.

Het platform Equigy van netbeheerder Tennet moet hiervoor gaan zorgen. Via een app bepaalt de eigenaar van de elektrische auto hoeveel procent van de accu hij of zij beschikbaar wil stellen voor de Equigy. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om ten minste 200 kilometer actieradius voor jezelf te houden. De 1,5 miljoen auto’s die in 2030 zouden rondrijden, moeten het stroomnet stabiel houden.

‘De honderden miljoenen euro’s die Tennet jaarlijks in Nederland kwijt is aan het balanceren van de elektriciteitsmarkt gaan dan niet naar grote energiebedrijven, maar naar particuliere huishoudens’, zo meldt de NOS. Op dit moment wordt er op kleine schaal getest met Tesla.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie