De ontwikkelingen in het produceren van groene stroom gaan razendsnel. Steeds meer onderzoekers hebben een eigen eurekamoment waarop hun uitvinding blijkt te werken. Maar die uitvinding naar de praktrijk brengen, blijkt nogal eens lastig. Het Israëlische Electriq Global lukt dat wel. Het bedrijf heeft een generator ontwikkeld die waterstofpoeder omzet in stroom. En één van die generatoren staat in Ridderkerk, waar hij een hijskraan voorziet van groene stroom.

Electriq Global heeft een simpele manier gevonden om waterstofpoeder om te zetten in groene stroom. Het voordeel van waterstofpoeder is dat er, anders dan bij de gasvorm waterstof, weinig sprake is van drukopbouw. En dus zijn er verder geen bijzondere veiligheidsvoorzieningen nodig. Electriq Global noemt het poeder zelfs de ‘veiligste vorm van waterstof’, schrijft RTL Nieuws. De verwerking ervan is volgens Baruch Halpert, ceo van het bedrijf, net zo gemakkelijk als het zetten van een bakje koffie.

De voor- en nadelen van waterstofpoeder en groene stroom

‘Het is net zo’n upgrade in de gebruikerservaring als Nespresso bood toen het met zijn koffiecups kwam. Zoiets doen wij nu ook met waterstof’, zegt Halpert. Het enige dat het bedrijf nodig heeft, is water en pallets met waterstofpoeder. De waterstof die in het poeder zit, wordt dankzij een katalysatorplaat opgeslagen, vrijgemaakt en omgezet. Wat overblijft, kun je opnieuw opladen en weer omzetten in waterstofpoeder. Zo is de oplossing ook nog eens recyclebaar.

De generator kreeg de naam Joshua en heeft een vermogen van 8 kW en 80 kWh. Hij kan 10 uur lang op volle kracht draaien als je hem 5 kilo waterstof voert. Het probleem met deze techniek is dat er een behoorlijk prijskaartje aan hangt. De speciale generatorsets zijn nu twee keer zo duur als standaard generatoren. Electriq Global heeft het patent op deze technologie en investeerde al 20 miljoen euro in de techniek. Of we binnenkort meer ‘Joshua’-generatoren gaan zien, is dus nog maar de vraag…

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie