De grootste productie-V8 betekent niet automatisch de krachtigste. Bij Ford kun je nu terecht voor een 7,3-liter V8, daar krijg je een gratis F-series Super Duty bij. En als je weet dat de 5,2-liter V8 in de Mustang Shelby GT500 een gezonde 770 pk produceert, dan mag je heel wat verwachten van de giga-V8 uit dezelfde stal. Helaas heb je het dan fout.

‘De 7,3-liter V8 is ontworpen voor maximale duurzaamheid onder de meest onvergeeflijke omstandigheden’, zegt Joel Beltrama, manager van V8-motoren bij Ford. ‘Deze motor heeft de grootste inhoud in zijn klasse en is ontworpen om voordelen te bieden op belangrijke gebieden als kracht, betrouwbaarheid, gemak van onderhoud en totale kosten.’ Bloedverziekende snelheid was nooit het doel van de Ford Super Duty pick-up.

Ja, de grootste productie-V8 produceert maar 435 pk en 644 Nm. Maar vrees niet – waar een motor is, is er altijd ergens een tuner in de buurt. Whipple komt binnenkort met een 3,0-liter supercharger die je op je grote Ford-V8 kunt schroeven. Deze verhoogt het vermogen naar 710 pk en het koppel naar 1.016 Nm. Bij de kit komt een intercooler, een nieuwe luchtinlaat en nieuwe software voor de ECU en de transmissie. Het is nog altijd niet de krachtigste V8, maar je hoeft bij het stoplicht weinig weerstand te verwachten van een Prius.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)