Harder rijden met een elektrische auto om de actieradius te vergroten, dat klinkt als suiker geven aan kinderen om ze rustig te krijgen. Maar blijkbaar zijn er gevallen waar iets meer tempo bijdraagt aan een groter bereik. Dit blijkt uit analyse 2,8 miljoen ritten met elektrische sedans en bestelbusjes. En voordat je zelf een overhaaste conclusie trekt: het gaat niet om de accutemperatuur.

De grootste vijand van actieradius is luchtweerstand. Hoe harder je rijdt met een elektrische auto, hoe minder ver je normaliter komt. Maar ook: hoe harder je rijdt, hoe sneller je op je bestemming bent. Als de rit minder lang duurt, staat de verwarming of airco in de cabine minder lang aan. En daar zit het hem precies in, volgens de onderzoekers van Geotab.

Iets harder rijden bij 0 graden voor meer actieradius

Laten we eens kijken naar de 0 graden, voor Nederland niet heel ondenkbaar. Bij een snelheid van 25 km/u komt de sedan 341 kilometer ver volgens het onderzoek. Bij 60 km/u is dat 427 kilometer. Ga je nog sneller, dan neemt de actieradius weer af. Bij 80 is het 409 kilometer. Dit zijn overigens gemiddelde cijfers. Voor jouw elektrische auto zal het omslagpunt net even anders liggen.

Bij -20 moet je het hardst rijden

Porsche Taycan Turbo Sport Turismo

Het extreemste voorbeeld is een temperatuur van min 20 graden Celsius. Rij je dan gemiddeld 50 km/u, dan haal je 330 kilometer actieradius. Verhoog je het gemiddelde tempo naar 80 km/u, dan kom je ineens 350 kilometer ver. Hou je een tempo aan van 25 km/u gemiddeld, dan red je 235 kilometer. Boven de 80 neemt de actieradius weer af.

Ook in de zomer moet je niet te langzaam rijden

Niet alleen in de winter moet je een beetje het tempo erin houden. In de zomer bij temperaturen waar de airco aan gaat, is het effect hetzelfde. Bij buitentemperaturen van 30 graden rijdt de auto met net geen 50 km/u het verst – zelfs 10 procent verder dan snelheden van 25 km/u.

Interieur Mercedes EQS

Kijk voor de gein trouwens maar eens in de boordcomputer wat je gemiddelde snelheid is voor een rit. Je staat nog eens stil voor een straatje naar rechts of een stoplicht en dan zul je zien dat een gemiddelde snelheid van 50 km/u heel lastig te halen is voor korte ritjes.

Busjes moeten rustiger aan doen

Elektrische busjes zijn minder aerodynamisch dan sedans. Als je harder gaat rijden met deze voertuigen, hebben ze dus meer last van de wind. Bij -20 is de beste snelheid 65 km/u. Bij 0 graden is de optimale snelheid volgens het onderzoek net geen 50 km/u. Hoe aerodynamischer de auto, hoe harder je kunt rijden om de actieradius te optimaliseren.

Bij welke temperatuur moet je wel langzaam rijden?

Bij een buitentemperatuur van 20 graden Celsius hebben automobilisten kenbaar de minste verbruikers aan. Met een gemiddelde snelheid van 24 km/u komt de elektrische sedan dan het verst. Maar wat moet je nou met deze informatie? Je kunt immers niet overal te hard gaan rijden om de gemiddelde snelheid omhoog te halen en de actieradius te vergroten.

Conclusie is eigenlijk: blijf niet te lang treuzelen en hou je rit zo kort mogelijk. Rij niet te hard, maar rij gewoon een beetje door. Anticipeer goed zodat je vloeiend en snel naar de eindbestemming kunt, en sluit ook goed aan bij bijvoorbeeld stoplichten.

Reacties

 • Johan heeft op 20 februari 2023 geschreven:

  Hele vreemde conclusies, want het houdt geen rekening met waar je rijdt.

  Snelweg: bij 80 km/u wordt het bereik alweer minder. Lekker doorrijden op de snelweg moet je dus vooral niet doen.

  En 60 gaan rijden waar je maar 30 mag is ook geen optie.

  Beste advies, vermijd 30 km zones???

  Reageer
 • Pieter heeft op 18 februari 2023 geschreven:

  Mijn tip aan elektrische rijders is: rijd gewoon een beetje door (met het verkeer mee) en kijk niet de hele tijd op je verbruiksmeter. Veel electromobilisten vertonen de Prius kwaal en zijn anderen tot last.

  In het kader van de wet van behoud van energie (dit geldt ook voor ICE rijders) is vooruit kijken het beste, waardoor je vloeiender gaat rijden. Remmen en (bijna) tot stilstand komen voor een praktisch lege rotonde kost enorm veel energie.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear