Op de Tokyo Motor Show (25 oktober) toont Mazda de volgende evolutie van de heerlijke Mazda RX Vision. Het is het tweede studiemodel van de auto die uiteindelijk de badge ‘Mazda RX-9’ op zijn bips moet dragen. De officiële naam van het concept wil Mazda nog niet vertellen. Het merk stuurde een flauwe zwart-wit-teaser uit die we bijna in de prullenbak hadden gegooid, maar toen zagen we iets bijzonders: dat ding heeft vier deuren! Net als de malle RX-8.

Het studiemodel in Tokio laat de nieuwe designtaal van Mazda zien. De teaser laat nog niet veel los, maar je herkent duidelijk delen van de RX Vision. Volgens Mazda is het ‘een meer uitgesproken interpretatie van de Kodo-designtaal die in 2012 voor het eerst werd toegepast op de Mazda CX-5’. Hopelijk blijft het niet enkel bij het demonstreren van een nieuw ontwerpje.

Dit jaar viert Mazda namelijk de vijftigste verjaardag van de wankelmotor; het moment om de kaarsjes uit te blazen en de RX-familie nieuw leven in te blazen. Een andere mogelijkheid is dat dit de nieuwe Mazda 6 is. Volgens de geruchten krijgt de nieuwe sedan ook achterwielaandrijving.

Wat ligt er in de opvolger van de Mazda RX Vision?

Als de naam RX bevat; sowieso een wankelmotor. De RX-Vision heeft een 1,6-liter wankelmotor met twee schijven van 800 cc. Met turbopower stuwen de driehoekjes 400 pk naar de achterwielen. De bijzondere techniek kampt met veel betrouwbaarheidsproblemen en heeft een onzuinig karakter. Dat maakt het lastig om aan alle uitstootregels te voldoen. En vergeet niet dat Mazda pas een patent aanvroeg voor een motor met drie turbo’s om te plaatsen in een achterwielaandrijver. Het zou een eeuwige zonde zijn om een viercilinder te plaatsen in plaats van een wankelmotor. Maar beter iets dan niets.

Misschien nog belangrijker: is de opvolger van de Mazda RX Vision net zo’n schoonheid als zijn voorganger? Hij heeft grote schoenen te vullen. En mocht het nieuwe studiemodel niet in de smaak vallen, valt ook het draagvlak voor de wankelmotor weg. En waarom zou Mazda al die moeite steken in een motor voor een auto die niemand wil?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear