Vroeger waren er nog geen robots, zelflerende computers en volautomatische hulpdiensten. Toen klapte je vanuit een rijdende auto het landingsgestel van een vliegtuig uit. Gewoon, met je blote mannenklauwen.

Onderstaande video is er eentje uit het onuitputtelijke internetarchief. We schrijven 1985. Een tijd waarin spaceshuttles minder rekenkracht hadden dan jouw iPhone en testbeeld je favoriete programma was. En waarin er echte mannen aan te pas moesten komen om ervoor te zorgen dat een vliegtuig in nood in één stuk aan de grond gezet kon worden.

Achter het stuur van het vliegtuig zaten twee stuntvliegers, maar dat maakte de manoeuvre niet minder spannend. Een van de wielen van het het landingsgestel was niet uitgeklapt. Perfect recept voor een gruwelcrash, dus. Vanuit het dakraam van een rijdende Audi moest één van de inzittenden van de auto het rechterwiel van het landingsgestel uittrekken. Niet op een slakkengangetje, maar met 144 kilometer per uur. Met deze geslaagde reddingsactie bespaarde de heldhaftige man met zijn helpende hand de vliegtuigeigenaar een schadepost van 13.000 dollar. En een paar dode stuntvliegers, waarschijnlijk…

Man klapt landingsgestel uit met zijn blote handen

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)