De ‘prijzen aan de pomp zullen vermoedelijk door het dak gaan’, zo meldt RTL Nieuws vandaag. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne zorgt ervoor dat de olieprijzen flink aan het stijgen zijn. De prijs van een vat olie is al met meer dan 4 procent gestegen en staat nu op hetzelfde niveau als 2014, toen Rusland de Krim bezette. We willen geen onrust zaaien, maar als je toch al moest tanken, kun je dat misschien maar beter nu even doen.

De stijging door de olieprijzen komt omdat gisteren Rusland de zelfstandigheid erkende van de twee regio’s Loehansk en Donetsk. Momenteel is de adviesprijs volgens United Consumers al 2,185 euro voor een litertje Euro 95. Daarmee is de prijs ten opzichte van gisteren nog gelijk, maar de verwachting is dat de prijs gaat toenemen. De adviesprijs van diesel is nu 1,863 euro. Dat is dan weer 0,002 euro goedkoper. Wie het kleine niet eert…

Waarom stijgt de brandstofprijs door het conflict in Rusland en Oekraïne?

Hugo Erken, Hoofd Nederlandse Economie bij Rabobank, zegt tegen RTL Nieuws over Rusland: ‘Het is verreweg onze grootste olieleverancier en de op een na grootste gasleverancier, na de Verenigde Staten. Daarom gaan we dit conflict bij verdere escalatie linksom of rechtsom voelen in de portemonnee.’ De cijfertjes van het CBS bevestigen inderdaad dat we heel wat olie uit Rusland halen.

De markten houden er rekening mee dat de olie-export wordt geraakt, bijvoorbeeld door economische sancties tegen Rusland. Dan zou er nog minder olie beschikbaar zijn op een toch al krappe markt. Door deze onrust en onduidelijkheid gaat de olieprijs omhoog en dat merk je uiteindelijk weer aan de pomp.

Reacties

  • Harold heeft op 23 februari 2022 geschreven:

    Kan iemand mij vertellen hoeveel een liter benzine koste in 2014? Deze hoge prijzen worden mede veroorzaakt door speculanten op de oliemarkt .In 1981 was er ook een oliecrisis en toen lagen de olieschepen te wachten voor Rotterdam om te lossen maar eerst moest de prijs de lucht in gaan. We worden gewoonweg belazerd waar we bijstaan.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)