Ah, tunnels. De heerlijke klankbuizen voor uitlaatgeluid hebben de incidentele eigenschap dat ze jou dikwijls sneller naar je bestemming brengen. Het scheelt immers een bergpas of een ander moeilijk begaanbaar obstakel.

En toch kiezen we, als we naar de andere kant van de wereld willen, het vliegtuig. Die tocht is bijna 19.000 kilometer ver. Zou je dwars door de aarde naar beneden een tunnel graven, hoef je maar 12.700 kilometer te graven. Reken uit je winst. Elon Musk wil vast helpen.

Wat is de Antipode?

Maar als je nu dwars naar beneden zou graven, waar zou je dan uitkomen? Ofwel: wat is de Antipode van jouw locatie? Gelukkig liep iemand op deze wereld met dezelfde vraag en besloot er een website voor te bouwen. De Antipodes Map.

Stel je begint in Zeeland te graven, waar kom je dan uit? Zou toch leuk zijn als dat Nieuw-Zeeland is, hè? Helaas moet je wel je duikuitrusting meenemen. Je komt net oostelijk van Nieuw-Zeeland in de Grote Oceaan terecht. Dat geldt overigens voor heel Nederland. De Antipode van Nieuw-Zeeland ligt net ten noorden van Madrid in Spanje. Dus je moet 1.800 kilometer optellen bij je tunnelreis vanuit Nederland. De reis is alsnog 4.500 kilometer korter dan met het vliegtuig. Investeer vooraf in een uitlaat van Akrapovič en je zult je geen moment vervelen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)