CarPlay – net zoals het vergelijkbare Android Auto – zou je moeten kunnen laten ontsnappen aan de absurde prijzen die autofabrikanten vragen voor ingebouwde navigatiesystemen. Ook stelt het je in staat om voor het eerst stemcommando’s te geven die ook echt func­tio­­neren. Nou ja, soms althans. Apple CarPlay zit gratis op je iPhone. Als je auto het ondersteunt, plug je in via de USB-poort waarna een gesimplificeerde versie van je telefoon verschijnt op het scherm in je auto. Het ziet er altijd uit als iOS; de grafische stijl en de fonts passen dus niet bij het dashboard van je auto.

Navigeren met Apple CarPlay

De Maps-app werkt met kleurschakeringen voor wegen waarop het druk is of waar files staan. Tenminste, als je 3G of 4G hebt. Als je in een gebied rijdt met slecht of geen bereik (of in het buitenland zonder roaming), ben je het haasje. Geen verkeersinformatie, en ook geen wegen. Wel kun je je route van tevoren op je telefoon zetten, waarna het systeem je de weg wijst met pijlen, puur op basis van je GPS-locatie.

Hou je de virtuele thuisknop wat langer ingedrukt, dan kom je in contact met Siri, zodat je via spraakherkenning een bestemming kunt invoeren, iemand kunt bellen, iets kunt dicteren, een sms kunt ingeven of beluisteren, of muziek kunt oproepen – vanuit iTunes of via streamingdiensten. Siri verslaat de meeste stem-herkenningssystemen met een straatlengte. Dat komt doordat Siri je stem naar hoge-capaciteitsdecoders in de cloud stuurt. Dat is ook meteen de reden dat het systeem niet werkt als het signaal te zwak is.

Apple CarPlay werkt met draai-en-druk bedieningswieltjes. Maar dat is onhandig; het werkt beter via een touchscreen. Vervelend genoeg is het echter zo dat als je een auto koopt met een touchscreen, je doorgaans ook al hebt betaald voor de ingebouwde navigatie.

Wat is het beste aan Apple CarPlay?

Siri overziet een enorme hoeveelheid functies – je kunt het bijvoorbeeld vragen: ‘Wat doe ik komende dinsdag?’

Wat is het slechtste aan Apple CarPlay?

Dat Apple zijn eigen techniek zo afschermt, betekent dat de integratie met het systeem van je auto vaak onhandig verloopt

Reacties

  • Ray heeft op 6 juni 2017 geschreven:

    Hoef ik niet mee om te gaan rij in mijn BMW M!, waar gelukkig geen rotte apple in zit, niet om Apple te pleasen maar om te genieten van dat wat die wagen mij laat horen en voelen als het gas down tijd is. Een auto, vooral een wat snellere BMW mag en zal, hoop ik, noot een entertainment verlengstuk van apple worden, staat bij BMW nog niet op de optielijst(en) THANX Car Gods 🙂

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)