Een auto is voorzien van twee soorten parkeerverlichting. De eerste is het officiële parkeerlicht, dat je aanzet door de hendel van de richtingaanwijzer naar onder of naar boven te zetten als het contact van de auto is uitgeschakeld. Hierdoor gaat er links of rechts een lampje vóór en áchter branden. Handig als je bijvoorbeeld op een donkere plek in de berm parkeert. De andere is de ‘parkeer-overal-verlichting’. Door het CBR ook wel de alarmlichten genoemd.

Maar hoe lang kunnen alarmlichten branden voordat de accu leeg is? En hoe zit dat met de parkeerverlichting? Het flauwe antwoord is dat dat niet zomaar te zeggen is. Hoe lang de parkeerverlichting blijft branden, hangt af van de grootte van de accu en het stroomverbruik van de verlichting. De led-verlichting in moderne auto’s verbruikt weer minder dan de oude gloeilampjes. Daarnaast heb je te maken met de weerstand van de kabelboom en andere zaken.

Maar we kunnen wel een kleine indicatie geven. De accu van een doorsnee auto met een verbrandingsmotor is vaak tussen de 40 en 70 Ah groot. We pakken voor de gein even een accu van 60 Ah. De meeste lampjes die je koopt voor de parkeerverlichting zijn 5 watt en in de parkeerstand branden er twee lampjes. Sommige auto’s zullen een kleinere accu hebben, of bijvoorbeeld meerdere lampjes in de achterlichten. Knipperlichten zijn vaak 21 watt en daar branden er vier van, maar die branden maar (ongeveer) de helft van de tijd.

Hoe lang blijft de parkeerverlichting branden voordat de accu leeg is?

Door de 12 volt van de accu te vermenigvuldigen met het aantal Ampère-uur weet je het watt-uur (of Wh). Een accu van 60 Ah en 12 volt is dus 720 Wh, of 0,72 kWh. Dat deel je door de 10 watt van de lampjes, en je komt uit op 72 uur. Dat is alleen zo als de accu echt in optimale conditie is en het is bijvoorbeeld niet koud buiten. In de praktijk zul je de 72 uur niet halen, maar je kunt in ieder geval de parkeerverlichting gerust een paar uurtjes laten branden als je een avondje weg bent. Daar is het parkeerlicht immers ook voor ontworpen.

Hoe lang blijven alarmlichten aan?

Bij de knipperlichten komt het totaal uit op 126 watt. Bij een gezonde accu van 60 Ah kun je dus ruim 5 uur lang met de alarmlichten aan langs de weg staan. Ook hier geldt dat je dat in de praktijk niet snel zult halen. Echter, als na een paar uur de alarmlichten nog branden, betekent dat niet dat je ook genoeg spanning over hebt om de auto te starten – we spreken hierbij uit ervaring. Maar als je ergens een uurtje wilt staan met de alarmlichten aan, moet dat in ieder geval geen probleem zijn.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear