Hoeveel auto's zijn er in Nederland?

Doe eens een gokje voordat je verder leest

Foto('s): TopGear Nederland
Foto('s): TopGear NederlandHoeveel auto's in Nederland
Foto('s): Porsche Nederland/Eric van VuurenPorsche 911 GT2 RS Weissach
Foto('s): TopGear Nederland/Eric van VuurenAlfa Romeo Stelvio Quadrifoglio vs ­Tesla Model 3 Performance
Foto('s): TopGear Nederland/Lou van HoudtFiat 500c TwinAir Turbo 80 Spiaggina '58
Hoeveel auto's in Nederland
Porsche 911 GT2 RS Weissach
Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio vs ­Tesla Model 3 Performance
Fiat 500c TwinAir Turbo 80 Spiaggina '58

Als het gaat om de vraag hoeveel auto’s in Nederland te vinden zijn, kun je een grove schatting maken op basis van het aantal inwoners. Er zijn op dit moment ruim zeventien miljoen Nederlanders, die natuurlijk lang niet allemaal een rijbewijs hebben. Kinderen onder de 17 jaar kun je sowieso al wegstrepen uit het rijtje met bevoegde bestuurders, en veel ouderen ook. Dan zijn er nog de mensen die er ‘gewoon nooit aan toe zijn gekomen’, of er juist heel bewust voor kiezen om zich enkel van het openbaar vervoer te bedienen. En wij kennen ook genoeg types die wel een rijbewijs hebben, maar geen auto.

Met dit in gedachten: wat denk je dat het antwoord is op de vraag hoeveel auto’s in Nederland rondrijden? Vijf miljoen? Tien miljoen? Ongeveer de helft van het aantal inwoners misschien? Dat laatste is helemaal niet zo’n gekke schatting. Hoeveel auto’s er in Nederland zijn, is uiteraard een waarde die continu verandert. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal auto’s – net als het aantal inwoners – steevast groeiende.

Hoeveel auto’s in Nederland? De laatste cijfers

Aan het begin van elk jaar bekijkt het CBS hoeveel personenauto’s er in Nederland geregistreerd staan. Op 1 januari 2020 stonden er 8.677.911 auto’s op kenteken. Het overgrote merendeel hiervan, 7.638.298 stuks, staat op naam van een particulier. De rest, 1.039.613 auto’s, staat op naam van een bedrijf. De meeste auto’s zijn grijs, gevolgd door zwart en blauw – lekker gek volkje zijn we toch.

De grens van zeveneneenhalf miljoen auto’s in Nederland werd in 2009 doorbroken, en in 2016 gingen we de acht miljoen voorbij. De achteneenhalf miljoen volgde al in 2019. In dit tempo zou de tien miljoen in de tweede helft van dit decennium in zicht komen. Echter, de groei wordt nu getemperd door de coronacrisis, waarvan de gevolgen nog niet te overzien zijn.

Elektrische auto’s

Hoeveel auto’s in Nederland elektrisch zijn? Dat waren er op 1 januari 2020 bijna 107.000, mede dankzij de eindsprint van Tesla Model 3’s in de laatste maanden van vorig jaar. Het was ook vooral dankzij deze stortvloed aan Tesla’s dat we de mijlpaal van 100.000 elektrische auto’s in ons land passeerden. Ter vergelijking: op 1 januari 2019 stonden er nog maar zo’n 45.000 elektrische auto’s op Nederlands kenteken. Circa 80 procent van de auto’s in Nederland rijdt volledig op benzine, 15 procent doet z’n ding op diesel. De overige 5 procent bestaat uit (plug-in) hybrides, elektrische auto’s en alternatieve brandstoffen, zoals aardgas en LPG.

Over plug-in hybrides gesproken: daarvan hebben we er nog altijd zo’n 91.000, volgens de laatste cijfers. Het aantal vol-elektrische auto’s ligt inmiddels dus al hoger.

Reacties
  1. Peter de Vries zegt op 19 april 2020 om 17:49:

    8.6 miljoen nu en de grens van 8 miljoen wordt verwacht in 2024 te worden gehaald… hier klopt iets niet..

    • Redactie TopGear zegt op 20 april 2020 om 09:22:

      Oeps! Dat was niet helemaal in orde inderdaad. We hebben de tekst aangepast.

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken