Waarom zijn we hier? Wat is het doel van het leven? Hoeveel is mijn auto waard? Het zijn de existentiële vragen waar mensen dagelijks mee in hun hoofd zitten. Of zoals het in een Marktplaats-bericht gevraagd zou worden: ‘Wat auto waard?’ De waarde van een auto bepalen is niet zo eenvoudig als sommige sites en tools het laten lijken. De waarde van een auto is afhankelijk van veel factoren. In dit artikel zullen we je de weg wijzen om antwoord te geven op de vraag hoeveel je auto waard is.

Hoeveel is mijn auto waard?

Een goed begin voor de zoektocht naar de juiste vraagprijs van je auto is een van de bekende verkoopsites. Kijk op Gaspedaal.nl en op Marktplaats.nl wat andere mensen vragen voor hetzelfde model auto met dezelfde kleur, hetzelfde bouwjaar, dezelfde motor en transmissie en ongeveer dezelfde kilometerstand. Bij een populair model geeft deze zoekopdracht meerdere resultaten, waardoor je een prijsbereik bepaalt van wat je minimaal en maximaal kunt vragen voor je auto. Kijk ook naar hoe lang een auto al te koop staat. Als hij er al lang op staat, is hij mogelijk te duur.

Je moet nu binnen dit prijsbereik jouw vraagprijs bepalen. Let op dat dealers vaak iets meer kunnen vragen, omdat mensen over het algemeen meer vertrouwen hebben in een bedrijf. Daarnaast kunnen dealers zaken als garantie of een nieuwe APK aanbieden. Ook kun je zoeken op ‘waardebepaling auto’. Dan kom je bijvoorbeeld uit bij de koerslijsten van de ANWB. Marktplaats geeft tevens een indicatie wat je kunt vragen voor je auto. Dit is nog geen definitief antwoord op de vraag ‘hoeveel is mijn auto waard?’ De waarde bepaal je door kritisch naar de kenmerken van jouw auto te kijken.

Onder aan deze pagina hebben we een lijst met gewilde eigenschappen en opties gezet. Schietstoelen, rookschermen en raketten laten we buiten beschouwing. Wat de waarde van jouw auto is ten opzichte van de rest van het aanbod, hangt af van deze eigenschappen. Is jouw auto netter dan de rest van het aanbod, dan kun je meer vragen. Werkt de airconditioning niet, dan zal dat een hap uit de waarde van je auto nemen. Hou er rekening mee dat mensen graag iets willen afdingen. Steek de vraagprijs dus iets hoger in dan het uiteindelijke bedrag dat je wilt vangen.

Wanneer de advertentie online staat met de vraagprijs, merk je snel genoeg of je juist hebt ingeschat hoeveel je auto waard is. Als je binnen één dag tien telefoontjes krijgt, dan weet je dat de prijs iets te laag is. Blijft het dagen stil, dan kan het zijn dat de vraagprijs te hoog is. Negeer vooral de berichten van mensen die de helft bieden. Rij je een zeldzame auto of een auto met een specifieke doelgroep, dan is het verstandig om iets meer geduld te beoefenen.

Wat is een auto waard als hij uniek is?

Heeft jouw auto een unieke eigenschap (en dan hebben we het niet over die Halfords-dobbelstenen), dan kun je proberen iets meer te vragen dan de rest. Het kan zijn dat jij op dit moment de enige blauwe versie van jouw auto aanbiedt en je hebt kans dat er nét iemand is die per se een blauw model wil hebben. Dan kun je iets meer vragen. Andersom kan het ook: er zijn zoveel grijze exemplaren omdat iedereen die auto in die kleur wil. Dan is je auto helaas iets minder waard. Het is net wat een gek ervoor geeft, in dit soort gevallen.

Wat verhoogt de waarde van een auto?

– NAP-logische kilometerstand
– Ingevulde onderhoudsboekjes
– Origineel Nederlandse auto
– Verse APK
– Vers onderhoud (vooral distributieriem, indien van toepassing)
– Kleur (zwart, grijs en wit scoren goed)
– Werkende airconditioning
– Neutrale geur (niet-rokersauto)
– Alle knopjes en elektronica werken
– Goede banden, en eventueel een setje winterbanden
– Geen krassen of deuken
– Meer deuren (in het geval van een hatchback)
– Volledig origineel (geen gekke uitlaten of velgen)
– Leren bekleding
– Optiekpakket, zoals M-pakket of S-line
– Trekhaak
– Populaire opties als zonnedak, parkeersensoren en xenon
– Deze opties voegen meer toe als ze ook nog zeldzaam zijn

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie