Krankzinnig, of een prachtige uitdaging? Hoe dan ook, wij zijn er dol op: de Bloodhound SSC doet een poging het snelste landvoertuig ter wereld te worden. Deze week werd de bloedhond vastgeketend en de Rolls-Royce EJ200-straalmotor werd gestart. Een geslaagde test: de motor bereikte de verwachte stuwkracht.

Op 28 oktober moet de Bloodhoud SSC de eerste kilometers maken. 320 kilometer per uur is dan het doel. Een test, natuurlijk: een gemiddelde Lamborghini is nog sneller. Daarna gaat de rijdende raket naar Zuid-Afrika voor de recordpoging. Dan moet de SSC 1.600 kilometer per uur halen. Eindelijk, want coureur (of piloot?) Andy Green wacht al enige jaren op die kans.

Hoeveel pk heeft de Bloodhound SSC nou eigenlijk?

Om even aan te geven hoe serieus het is: een 5,0-liter V8-motor dient als brandstofpomp. Deze pompt 400 liter kerosine en 800 liter HTP (85 tot 98 procent waterstofperoxide en de rest water) in de raket- en straalmotor tijdens de recordrit. De Rolls-Royce EJ200 levert 90 kN stuwkracht en een raket 120 kN stuwkracht. Omgerekend is dat in totaal 135.000 pk. Bloodhound noemt het acht keer een F1-startopstelling aan vermogen. Wij dachten zelf aan 2.250 Volkswagen Up’jes.

Test Rolls-Royce EJ200-straalmotor

Reacties

  • Chris heeft op 4 oktober 2017 geschreven:

    Die gaat dus 4 maal zo snel dan die, net zo zinlose, lelijke nep-bugattis van tegenwoordig.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)