Dat zwarte auto’s warmer worden dan witte auto’s als je ze in de zon parkeert, is bekend. Maar hoeveel scheelt het precies? Volgens de wetenschap reflecteert een witte lak tot wel 60 procent van de warme zonnestralen, bij zwarte lak is dit 5 procent. Dus hoeveel warmer worden zwarte auto’s in de zon?

De onderzoeker laat twee Toyota 4Runners een paar uur in de zon bakken. De buitentemperatuur is 35 graden, wat representatief is voor de temperaturen in Nederland deze week. Na enkele uren gaf de thermometer in het interieur van de zwarte Toyota 55 graden aan, terwijl de witte auto een atmosfeer bood van 45 graden.

In het geval van deze Toyota 4Runners wordt de zwarte auto 10 graden warmer dan de witte auto. Uiteraard zal dit niet voor elk automodel gelijk zijn, maar het geeft goed aan dat er een significant verschil is. En dat mensen in mediterraanse landen niet voor niets allemaal een witte auto hebben.

Hoeveel warmer worden zwarte auto’s in de zon?

Reacties

  • Chris heeft op 28 juli 2019 geschreven:

    Daarnaast is een zwarte auto verschrikkelijk depressief om te zien, in Nederland zie je er veel, waarschijnlijk omdat men vreselijk bang is om op te vallen, het lijkt wel of hele straten bij begrafenisondernemingen werken.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)