Als je moet kiezen, word je dan liever aangereden door een SUV of door een kleine hatchback? Nee, je móet kiezen. We vermoeden het laatste, en daar is ons buurland het mee eens. De rechtbank in Duitsland heeft nu geoordeeld dat SUV’s dankzij hun formaat gevaarlijker zijn dan kleinere auto’s. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank waar een bestuurder een hogere boete kreeg voor het rijden door rood, juist omdat hij een SUV reed.

De rechtbank vond het door rood rijden extra gevaarlijk vanwege het formaat van de SUV, meldt Reuters: ‘De rechtbank voerde aan dat de vorm van de SUV, met zijn hoge, doosachtige motorkap, betekende dat de rijovertreding een groter risico vormde voor voetgangers dan wanneer de verdachte in een kleinere auto had gereden. Het hield ook rekening met eerdere veroordelingen voor het rijgedrag van de verdachte.’ Het is niet bekend om welke SUV het ging, de foto’s bij dit artikel zijn ter referentie.

Volgens het Duitse ADAC krijg je in Duitsland een boete van 90 euro voor het rijden door rood. Dat loopt op naar 200 euro als je daarmee ook andere weggebruikers in gevaar brengt. Het kan oplopen naar 320 euro als het stoplicht langer dan één seconde op rood stond. De rechter heeft dus niet het wetboek omgegooid om de SUV-bestuurder zwaarder te beboeten, maar ze hebben wel de hoogst haalbare straf uitgedeeld ómdat hij SUV reed.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)