Als je de afgelopen tijd dubbel moest checken bij het afrekenen bij het tankstation of het bedrag wel klopte, dan ben je niet de enige. In 2019 noteerden we de hoogste brandstofprijs van de afgelopen vijf jaar en het record van 2012 is binnen handbereik. Benzine kostte gemiddeld 1,76 euro voor een litertje en diesel 1,45 euro. Aan het begin van het 2019 kostte benzine nog 1,604 euro per liter. ‘We zijn hard op weg om het record uit 2012 te verbreken’, meldt BNR.

De nieuwszender deed navraag bij United Consumers. ‘De prijsstijging wordt voor een deel veroorzaakt door accijnsverhogingen’, zegt Paul van Selms van United Consumers. Door de extra accijnzen stijgen de brandstofprijzen per jaar met ongeveer een cent. Ook zou de hoge dollarkoers meespelen, aangezien olie verhandeld wordt in dollars. Daarnaast wordt er volgens BNR minder olie opgepompt, wat schaarste creëert en de prijzen opstuwt.

Het brandstofprijsrecord van 2012

In oktober 2012 betaalde je gemiddeld 1,895 euro voor een liter Euro 95, wat de hoogste brandstofprijs ooit is in Nederland. Op dit moment zitten we op de 1,83 euro voor een litertje peut. De benzineprijs steeg de afgelopen dagen met 4 cent door de eerder genoemde hogere accijnzen en de onrust in het Midden-Oosten. Hans van Cleef van ABN Amro verwacht dat dit tumult tijdelijk is, en de stijging van de olieprijs dus ook.

Foto: Ondrej Trnak / Unsplash

Reacties

  • Will Eisinga heeft op 8 januari 2020 geschreven:

    ik rij elektrisch met zonnepanelen en een laadpaal. hoge benzineprijs is goed voor benzine liefhebbers
    het kost wat maar dan heb je ook wat.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear