Als je in Nederland wordt betrapt met een forse snelheid, dan is je straf tweeledig. Want boven een bepaalde snelheid kun je niet zomaar opzoeken hoe hoog je snelheidsboete wordt. Er is dus een periode dat je weet dat je de Sjaak bent, maar in spanning moet afwachten hoe erg je de Sjaak bent. Het overzicht met een paar van de hoogste snelheidsboetes van 2022 geeft een idee van de bedragen.

TopGear Nederland vroeg bij het Openbaar Ministerie een overzicht van de hoogste snelheidsboetes van 2022. Die kon het ministerie helaas niet aanleveren, maar wel een lijst interessante anekdotes van 2022, inclusief de straf die bij de boetes kwam kijken. Hieronder zie je de snelheidsboetes die het meest zijn bijgebleven bij het Openbaar Ministerie.

2.750 euro in bekende fietsstad

Houten was ooit de Fietsstad van Nederland, maar dat betekent niet dat je er niet hard kunt rijden met de auto. Agenten zien daar een bestuurder zo hard rijden dat ze hem uiteindelijk kwijtraken: 176 waar 70 km/u is toegestaan. De politie trekt het kenteken na en treft de auto aan bij het opgegeven woonadres. De bestuurder is zijn rijbewijs tien maanden kwijt, waarvan 5 maanden voorwaardelijk en met een proeftijd van twee jaar. De boete is 2.750 euro.

2.500 euro voor een motorrijder

In het voorjaar rijdt een motorfiets langs een lasergun met 207 km/u waar 100 is toegestaan. De boete voor 107 km/u te hard is in dit geval 2.500 euro met een rijontzegging van zeven maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

2.160 euro boete voor BMW-rijder

De bestuurder van een BMW M140i rijdt in augustus van dit jaar 212 km/u bij Apeldoorn op een plek waar 120 km/u is toegestaan (op dat tijdstip). Omdat het niet de eerste keer was dat hij gepakt is met een te hoge snelheid, valt de boete hoger uit. De BMW-rijder moet 2.160 euro betalen en is zijn rijbewijs 8 maanden kwijt.

1.920 euro voor een Piaggio

In maart van dit jaar betrapt de politie een bestuurder op een Piaggio Medley met 189 km/u op de snelweg. De eigenaar van de motorscooter is al eerder betrapt en daarom valt de boete voor deze bestuurder ook hoog uit. Hij moet 1.290 euro betalen en zijn rijbewijs zeven maanden inleveren.

1.000 euro boete voor 233 km/u

Een beginnend bestuurder loopt in de zomer van dit jaar tegen de lamp als de politie hem staandehoudt met een snelheid van 233 km/u. De toegestane snelheid is op dat stuk 130 km/u. Tijdens de zitting vertelt de bestuurder dat hij student is en nog weinig inkomen heeft. De rechter schrijft een boete uit van 1.000 euro waarvan 500 euro voorwaardelijk. Zijn rijbewijs is hij tien maanden kwijt.

Lees ook: Dit zijn de snelheidsboetes in 2023 in Nederland

830 euro en een opvallend smoesje

In dezelfde maand als de Piaggio, ziet de politie een bestuurder van een Ford Fiesta te hard rijden. Hij wordt gepakt met 57 km/u te hard. Tijdens de zitting verklaart hij: ‘Ik had niet door dat ik niet meer in Duitsland reed.’ De boete voor de Fiesta-rijder is geen feestje: 830 euro.

Taakstraf na 170 km/u

Dit is niet per se een van de hoogste snelheidsboetes in 2022, maar wel een opvallende. Een automobilist rijdt met 90 km/u te hard langs een lasercontrole. Het blijkt een bekende te zijn van de politie met boetes voor gevaarlijk rijgedrag, negeren van een rood kruis en meerdere snelheidsovertredingen.

De politie vertelt: ‘Op zitting gaf hij aan zijn rijbewijs wel heel hard nodig te hebben voor zijn werk en als mantelzorger. Hij toonde berouw en had zijn lesje wel geleerd.’ De bestuurder krijgt zeventig uur taakstraf en is het rijbewijs tien maanden kwijt, waarvan acht voorwaardelijk.

Reacties

  • Vilseledd heeft op 29 december 2022 geschreven:

    De student en de mantelzorger voeren redenen om aan de straf lager te laten zijn, die ik nu juist als reden zie het gedrag niet te vertonen. Waarom ga je veel te hard rijden, als je of het geld voor de boete niet kunt missen of het rijbewijs niet kunt missen. Iedereen rijdt wel eens te hard en een boete is in bekeuringsparadijs Nederland onvermijdelijk, maar absoluut vermijdelijk is vele tientallen km/h te hard rijden of de grens missen, waar iedereen toch vrij snel naar de 100 gaat.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear