Een chauffeur, meters beenruimte, helemaal elektrisch en de deur wordt netjes voor je geopend bij de bestemming. Misschien is die trein zo gek nog niet. Maar voor terminale hooikoortslijders is er maar één soort geschikt vervoer deze periode, en dat is de auto. Met deze tips heb je minder last van hooikoorts in de auto. Het goede nieuws: je hoeft er niet veel voor te doen.

Volgens Hooikoortsradar krijgen we vandaag door Nederland ‘veel pollen’. Dat is nog een stapje onder ‘extreem veel pollen’. Maar geen zorgen: de rest van de week worden er wel ‘extreem veel pollen’ verwacht. Goed je allergiemedicijnen bijnakken dus, en als het kan met de auto naar het werk. Of thuis blijven met de boel potdicht.

Raam dicht, laat het filter zijn werk doen

Een synoniem voor interieurfilter is pollenfilter. En laten pollen nou net die nare dingen zijn waar je allergisch voor bent. Jij en bijna 1 miljoen andere Nederlanders, trouwens. Alle moderne auto’s hebben een filter waar de lucht die naar binnenkomt doorheen gaat. De simpelste tip is dus om de ramen dicht te houden en lekker de airco aan te zetten.

De meeste pollen zijn tussen de 10 en 30 micron groot en een pollen- of interieurfilter houdt dat met gemak tegen. Je komt nog weleens oude auto’s tegen die niet zo’n filter hebben. Misschien is het filter door de jaren heen kwijtgeraakt of hij heeft er nooit opgezeten. In dit geval kun je even kijken of er wel een te bestellen is, of je maakt er zelf eentje.

Vervang het filter tegen hooikoorts in de auto

Als je veel last hebt van hooikoorts, dan is het sowieso verstandig om het ding regelmatig te vervangen. Zeker als je je auto tweedehands hebt gekocht, heb je vaak geen idee wanneer dat ding voor het laatst is vervangen – waarschijnlijk zit je nog de scheetjes van de vorige eigenaar te huffen. Een interieurfilter kost ergens tussen de 5 tot 20 euro, dus een grote kostenpost is het niet. Bovendien zijn ze meestal goed bereikbaar. Bij veel auto’s zit ie ergens onder het dashboardkastje.

Toch hooikoorts in de auto? Dan recirculeren

Wil je er helemaal zeker van zijn dat er niets binnenkomt? Zet dan de airco op recirculatiestand. Dan blijft het systeem de bestaande lucht rondpompen. Zorg er wel voor dat je auto schoon is, want anders ga je bestaande pollen rondpompen. Het kan ook geen kwaad om je aircosysteem eens te laten reinigen bij de dealer.

Auto’s met HEPA-filters

Wil je jezelf goed beschermen tegen hooikoorts in de auto? Zoek dan een auto uit met HEPA-filters. Of ga op zoek naar een HEPA-interieurfilter voor de auto die je hebt. Helaas komen we die nog niet veel tegen. De Tesla Model S en X hebben standaard zo’n HEPA-filter, waardoor je een biologische aanval zou kunnen overleven. Ook moderne Mercedessen hebben zo’n filter, en nog wat andere merken.

Reacties

  • maarten heeft op 31 mei 2023 geschreven:

    Model 3 heeft dit filter helaas niet, volgens Musk onvoldoende ruimte. Wellicht komt dat ooit. Model Y, X en S wel.

    Voor een impressie ( https://www.youtube.com/watch?v=Dx9wrIfqhjM )
    Gemaakt door Tesla zelf dus hou dat in je achterhoofd, dus hoog “WC eend” gehalte.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)