Hopium – wij hadden er ook al een tijdje niets meer van gehoord. Het is een Frans bedrijf dat al een tijdje bezig is het met introduceren van een waterstofauto met de naam Machina. Er was al het een en ander bekend, maar nu hebben de collega’s van AutoWeek foto’s bemachtigd van het interieur, plus wat extra materiaal van de buitenkant. Een mooi moment om ook eens wat dieper in het kostenplaatje te duiken.

De Hopium Machina gebruikt een brandstofcel

Het belangrijkste om te weten is dat de Hopium Machina de waterstof niet verbrandt zoals bij een benzinemotor. Een brandstofcel (je mag ook hip doen en het een fuel cell noemen) zet waterstof om in energie en die energie gaat weer naar een kleine batterij. Daar haalt een elektromotor met meer dan 500 pk zijn energie uit.

Met deze 500 pk kan de Hopium Machina een topsnelheid halen van 230 km/u. Dat is niet heel indrukwekkend, maar de totale actieradius van 1.000 kilometer wel. Het volgooien met waterstof zou in 3 minuten al klaar zijn. De auto is overigens nog niet gehomologeerd, dus momenteel kan de fabrikant nog van alles roepen.

De 1.000 kilometer actieradius haalt de Hopium Machina met 6 kilo waterstof. Ter vergelijking: de Toyota Mirai haalt 650 kilometer met 5,6 kilo. Overigens heeft een Toyota Mirai met een überzuinige chauffeur ooit ruim 1.350 kilometer gereden na één keer tanken.

Wat kost het om 1.000 kilometer te rijden op waterstof?

Waterstof kost ongeveer 12 euro per kilo. Een volle tank kost dus 72 euro, wat in dit geval neerkomt op 7,2 cent per kilometer. Met een zuinige benzineauto (uitgaande van een verbruik van zo’n 5 liter per 100 kilometer) betaal je nu iets meer dan 11 cent per kilometer. Dat is dus wel een leuke besparing ten opzichte van benzine.

Je zou zelfs op één tank waterstof van Utrecht naar Milaan kunnen rijden. Als je met z’n tweeën gaat, is dat 36 euro. Daar kun je niet voor vliegen. Alleen even ter plekke een waterstofstation zoeken voor de terugrit. Overigens kun je (als je thuis laadt zonder zonnepanelen) met een elektrische auto dezelfde kilometerprijs aanhouden.

Wat kost de Hopium Machina?

Voordat je naar de dealer rent om een waterstofauto te kopen: de Hopium Machina gaat pas in 2026 in productie en moet dan 120.000 euro gaan kosten. Ze hebben momenteel al 1.000 pre-orders binnen. Ongetwijfeld komen er later – als het merk de productie op gang krijgt – goedkopere waterstofmodellen van het merk.

Reacties

 • Hans kelderman heeft op 3 augustus 2022 geschreven:

  Het is al eerder beweerd, een benzine motor kun je zo ombouwen op waterstof zoals we dat ook doen met LPG.
  Alleen dat vind de overheid niet leuk, die het milieu alleen maar beleid met de mond ,niet met het hart.

  Reageer
 • JerreM heeft op 31 juli 2022 geschreven:

  Deze auteur betaalt duidelijk geen accijnzen aan de pomp. Appels met peren vergelijken dit.

  Reageer
 • Robert heeft op 29 juli 2022 geschreven:

  Maar je meent hiermee toch te zeggen dat je de 500pk en 230 top niet indrukwekkend vindt? Maar de 1000 km range wel. Anders zou je toch schrijven “maar, in combinatie met range … wel” ?

  Reageer
 • Frank heeft op 26 juli 2022 geschreven:

  Als je het dan ook de vergelijkt met benzine prijs zonder belasting dan ziet het verhaal er heel anders uit. Green washing noemen ze dat.

  Reageer
 • Floris heeft op 26 juli 2022 geschreven:

  Klinkt leuk 7,2 cent per kilometer. Onze ev rijdt gemiddeld 400 km per lading zomer/winter sportief rijden, van 80kwh inclusief ac laadverliezen. Op dit moment kost dat 19c/kwh thuis. Dus voor 15,20 euro een volle accu, per km is dat 3,8 cent. Met afbetaalde zonnepanelen lach je helemaal iedereen de moeder 😀

  Reageer
 • Harm heeft op 26 juli 2022 geschreven:

  De realiteit is raarder dan fictie.

  “Hopium” uit de urban dictionary:
  1. An addiction to false hopes.
  2. The state of wallowing in self-pity combined with the delusion of potential fame/greatness. One in this state will hope for others to pity or save them, yet paradoxically romanticize their own struggle, pitying themselves and never moving on to achieve their dreams.

  De naam hopium combineren met waterstof is de ironie ten top. Waterstof is leuk als elektriciteit gratis wordt, zeg maar rond 2027. En dan misschien eerder voor schepen en vliegtuigen.

  Reageer
 • Robert heeft op 26 juli 2022 geschreven:

  “Met deze 500 pk kan de Hopium Machina een topsnelheid halen van 230 km/u. Dat is niet heel indrukwekkend..”

  Ben je wel helemaal goed snik? Alsof 230 km per uur topsnelheid niet genoeg is voor dagelijks gebruik. Wie rijdt dat ooit? Daarbij is het precies niet waar de auto voor bedoeld is.. En je kan me al helemaal niet gaan wijsmaken dat 500 pk voor dit type (lees waterstof) personenauto weinig is. Niet alles wat nieuw is moet de specificaties van een gt3 hebben.

  Je klinkt op deze manier gewoon een beetje als een 12-jarige die denkt dat door meer uitlaatpijpen en de kleur rood een auto sneller gaat..

  • Redactie TopGear heeft op 26 juli 2022 geschreven:

   Maar lees de zin anders even af 🙂

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear