Het is bijna niet te geloven. Net nu de Amerikaanse auto-industrie het idee van hybride auto’s heeft omarmd, lijkt de grootste belangstelling voor dit soort auto’s alweer over. Een onderzoek van het Amerikaanse bureau J.D. Power laat zien dat de Amerikaanse consument langzaam de aandacht verlegt naar auto’s met dieselmotoren.

En daarmee lijken de Amerikaanse autofabrieken voor de zoveelste keer de plank mis te slaan. Toyota heeft zich al een paar jaar dik kunnen eten uit de hybride-ruif, en net nu Ford, Chrysler en General Motors een graantje mee kunnen gaan pikken, worden de kaarten opnieuw geschud. Was vorig jaar nog 57 procent van het Amerikaanse publiek geïnteresseerd in hybride, inmiddels is dat percentage gezakt tot 50 procent. Voor diesels is het beeld precies omgekeerd: in 2006 gaf 12 procent van de deelnemers aan het onderzoek aan interesse te hebben in een diesel. Bij het meest recente onderzoek wijst reageert bijna een kwart van alle deelnemers positief op de vraag of ze een diesel zouden willen rijden.

Uit het onderzoek van J.D. Power komt naar voren dat consumenten zich realiseren dat een hybride auto weliswaar zuiniger is dan een auto met een gewone benzinemotor, maar dat deze lang niet zo lekker rijdt. Ook zouden consumenten niet overtuigd zijn van de brandstofbesparing van een auto met een hybride aandrijflijn. Zeker omdat Amerikanen de meeste van hun kilometers op de highway maken, biedt de hybride-techniek daar relatief weinig voordeel.

Meer en meer Amerikanen hebben gezien dat een auto met dieselmotor ongeveer dertig procent zuiniger kan zijn dan een auto met een vergelijkbare benzinemotor. Een dieselmotor zou zelfs zuiniger zijn dan een auto die een benzinemotor en één of meerdere elektromotoren heeft. Op dit moment hebben diesels en hybride-auto’s in de VS samen een marktaandeel van ongeveer 5 procent. Amerikaanse autofabrikanten werken echter ook al een tijdje aan dieselmotoren, iets wat nog niet eens zo heel lang geleden ondenkbaar was geweest. Nu maar afwachten welke gevolgen dit heeft voor de luchtkwaliteit.

Reacties

Meer van TopGear