Veel cilinders, zacht leer, secure houtafwerking: bij TopGear kunnen we een mooie auto wel waarderen. Maar eenvoudige auto’s ook. Voor vandaag willen wij even een lichtje schijnen op een hele belangrijke auto die iedereen vergeten lijkt te zijn. Het gaat om de Hyundai Getz en het is misschien wel de belangrijkste auto die de Zuid-Koreanen ooit hebben gebouwd. En zoals we in de titel al verklappen: bij de Getz was dus de driedeurs zwaarder dan de vijfdeurs.

Hyundai was bloedserieus met de Getz. Met deze auto wilde Hyundai aansluiting vinden met de gevestigde orde, zoals de Opel Corsa en Peugeot 206. Mede daardoor namen ze geen enkel risico bij de ontwikkeling van de auto. Net zoals veel auto’s in die tijd kon je kiezen uit een drie- en vijfdeursversie.

Maar waarom was de driedeurs dan zwaarder dan de vijfdeurs Getz?

Daarbij viel het de ontwikkelaars op dat de driedeurs net even minder stijf was dan de vijfdeurs. Om dat te compenseren zijn er wat verstevigingen aangebracht, waardoor de driedeurs nét even zwaarder was dan de vijfdeurs. Het gaat om zo’n 5 kilo dat de driedeurs meer weegt. Voor zover wij weten, is de Getz de enige auto waarbij dat het geval was. Mocht je een model kennen waarbij de driedeurs zwaarder is dan de vijfdeurs, laat het weten in de commentsectie onderaan.

De Getz was de eerste belangrijke stap voor Hyundai in Europa

Uiteraard hebben we ook een klein beetje context bij het onderwerp. Tot in de jaren ’90 is Hyundai een fabrikant van bijzonder betaalbare auto’s. Echt briljant waren ze niet. Ja, het bleef heel (tegenwoordig een uitdaging voor veel merken) en je kreeg veel waar voor je geld. Vaak waren Hyundai’s beduidend goedkoper en luxer uitgerust dan de concurrentie. Het probleem was dat ze eruitzagen als een gesmolten pudding op wielen. Ze reden ook niet denderend.

Ronde vormen, kleine wieldopjes, pastelkleuren: nog niet echt helemaal de Europese smaak

De motoren waren lijzig en rauw, de wegligging was net aan voldoende en het algehele comfort vrij beperkt. De interieurs waren afgrijselijk: goedkoop plastic gecombineerd met een penetrante lijmlucht. Er moest wat gebeuren, want Hyundai wilde aansluiting vinden met de Europese volumemerken. Op de Tokyo Motor Show stond in 2001 de Hyundai TB Concept te schitteren. Nu maakte Hyundai toen al vaker geinige conceptauto’s, maar namen ze die nooit in productie.

Dat neusje hebben ze wijselijk aangepast, de rest van de zijkant is duidelijk de Getz geworden.

De compacte Hyundai is niet vernoemd naar Stan Getz

Op de Salon van Genève in 2002 stond echter de Hyundai Getz te schitteren. Nee, niet vernoemd naar die briljante jazzartiest Stan Getz, maar een verbastering van ‘Get it’. Een Hyundai moest bezitsdrang genereren, iets dat daarvoor nauwelijks gebeurde. Eind 2002 arriveerde de Hyundai Getz op de Nederlandse markt. Bij de introductie viel het al op dat er weinig op aan te merken viel. De Getz is een van de eerste Hyundai’s die in Rüsselsheim is ontwikkeld in plaats van Seoul.

Ook in de folder werd het Europese aspect benoemd: Italiaanse steden, Duitse platen

Inderdaad, Rüsselsheim, de plaats waar Opel ook resideert. Dat merk was toen nog ongenaakbaar in Nederland en al jarenlang het bestverkochte merk. Dat heeft er wel voor gezorgd dat de Getz beter aansloot op de wensen van de klant. Het was een strak vormgegeven hatchback met een keurig interieur. Niet spannend of vooruitstrevend, maar enorm veel beter dan de modellen uit de jaren ’80 en ’90.

Lees ook: Automerk vindt viertaktmotor opnieuw uit voor een 45 procent zuinigere aandrijflijn

In Nederland was de Hyundai een behoorlijk succes, er zijn er meer dan 23.000 van verkocht hier. Van de opvolger van de Gets, de i20, staat de teller inmiddels al op meer dan 37.000 exemplaren. Belangrijker is wat de Hyundai Getz heeft betekend voor het merk. Mede dankzij de Getz werd het merk een stuk serieuzer genomen. De auto’s die daarna volgden, waren namelijk ook veel meer op de Europese smaak afgestemd. En tegenwoordig is Hyundai een geduchte concurrent voor veel merken. En dat begon dus met een auto waarvan de driedeurs zwaarder was dan de vijfdeurs.

Geef een reactie

(verplicht)