De geur van bacon, toast, ongewassen voeten of zelfs de geur van katten. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken, of er bestaat een luchtverfrisser van. Kopers van de Hyundai Palisade, een grote SUV die hier niet geleverd wordt, krijgen een bijzondere extra service van het Zuid-Koreaanse merk. Zij hoeven geen geinige luchtverfrisser te kopen – het luchtje is ingebouwd.

Diverse klanten van de Hyundai Palisade klagen dat er een nogal typische lucht vrijkomt in het interieur na een paar duizend kilometer rijden. De penetrante lucht laat zich omschrijven als een combinatie van oude sokken en opgewarmde knoflook. De hardnekkige lucht neemt niet vanzelf af na verloop van tijd.

Een woordvoerder van Hyundai erkent nu tegenover The Drive dat er inderdaad een probleem is met de interieurs van nieuwe Palisades, ongetwijfeld een opluchting voor de eigenaren. Het probleem is alleen dat het merk nog niet zo goed weet waar het luchtje vandaan komt. Ze gaan aan de slag om de oorzaak te achterhalen en de auto’s aan te passen zodat het luchtje wegblijft.

Eigenaren van diverse fora kwamen zelf al tot de conclusie dat het de leren stoelen moeten zijn, deze optie hadden alle stinkende auto’s gemeen. De geur van een nieuwe auto wordt gebruikelijk veroorzaakt door vluchtige organische stoffen die vrijkomen uit nieuwe materialen, zoals kunststoffen en lijm. Daar zal de oorzaak ongetwijfeld liggen.

Niet de eerste auto met dit probleem

Hyundai is niet de eerste autobouwer met dit probleem. De Bentley Arnage van 1999 tot 2002 had last van een doordringende lucht in het interieur, wat blijkbaar kwam door een type wax dat gebruikt werd om roest tegen te gaan. Als klanten herhaaldelijk klaagden, installeerde Bentley een oplossing, die niet echt toereikend was. Dit liep uit op een rechtszaak in Californië. Bentley verloor en het merk moest auto’s terugkopen vanwege de klacht.

Reacties

 • TG heeft op 26 augustus 2020 geschreven:

  “Organische stoffen zoals kunststoffen”???
  Leg dit eens uit redactie.

  • Ceken heeft op 27 augustus 2020 geschreven:

   Organische stoffen die vrijkomen uit nieuwe materialen, zoals kunstoffen, lijm, …

   Reageer
  • anoniem heeft op 27 augustus 2020 geschreven:

   bio plastic…

   • JJ heeft op 28 augustus 2020 geschreven:

    De productie van kunststoffen wordt nog steeds organische chemie genoemd. Ook al zijn de ingedienten in deze industrie inmiddels vervangen door synthetische grondstoffen.

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear