Zat mensen blijven in de winter doorrijden met zomerbanden omdat ze koudweerrubber onzin vinden en omdat de bandenindustrie volgens hen vooral hun zakken willen vullen. Tijd om uit te zoeken wat de ideale temperatuur voor winterbanden is – en of het überhaupt uitmaakt met welke band je rijdt. Tyre Reviews doet een remproef bij verschillende temperaturen en met verschillende banden.
Zelfs bij 0 graden presteren de zomerbanden best aardig als het wegdek droog is, maar bij koude temperaturen en nat wegdek krijgen de zomerbanden het zwaar. Allseason-banden presteren onder alle omstandigheden heel behoorlijk, ook in de sneeuw. Winterbanden remmen slechter dan allseason-banden, maar de sneeuwprestaties zijn een stuk beter. De extremere Scandinavische winterbanden zijn zoals verwacht zeer goed in de sneeuw.

Een winterband is niet altijd het advies

Het advies van Tyre Reviews is om een zomerband te gebruiken in de zomer en een allseason-band in de winter. Voor Engeland tenminste, waar het klimaat niet bijster veel verschilt van Nederland. De algemene prestaties van de allseason-band zijn beter dan de winterband, omdat het vaker niet sneeuwt dan wel. Voor die paar dagen sneeuw zal een allseason ook prima presteren. Let wel dat je niet met alle allseason-banden Duitsland in mag, het sneeuw-icoon moet aanwezig zijn. Ook concludeert hij dat de algemene regel dat winterbanden het best functioneren vanaf zo’n 8 graden, heel aardig lijkt te kloppen. Het is goed te zien dat de remweg van de winterband drastisch afneemt wanneer de temperatuur naar het vriespunt kruipt.

Temperatuur voor winterbanden in de praktijk getest

Reacties

  • TheAnt heeft op 26 oktober 2020 geschreven:

    Ik ben lief hebber van Rainsport banden, ik woon in Midden Centraal Europa en het kan hier onder de min 20 worden.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)