
Op dit moment is de VS voornemens om extra importtaksen op producten uit Canada, Mexico en Europa. Deze landen werkten voorheen behoorlijk nauw samen op economisch vlak, maar de VS kiest een andere benadering. Het idee erachter is dat buitenlandse producten duurder worden, zodat Amerikanen eerder Amerikaanse producten kopen. Dit zou goed moeten zijn voor de economie. Ook dwingt het buitenlandse fabrikanten in de VS te gaan produceren.
Dat is goed voor de Amerikaanse werkgelegenheid. Heel kort door de bocht is dat de beoogde filosofie erachter Dat is heel kort door de bocht de beoogde filosofie erachter. Het verleden heeft uitgewezen dat producten vaak duurder worden voor de consument. Ook bestaat de kans dat andere landen ook importtaksen gaan heffen. Dit betekent dat andere landen op hun beurt importtaksen gaan heffen op Amerikaanse producten. Deze tegenmaatregelen zijn al aangekondigd. Als het gaat om auto’s betekent dat Amerikaanse auto’s duurder gaan worden.
Maar die kochten wij toch al niet? Daar zit een kern van waarheid in, want de meeste Amerikaanse merken zijn niet meer actief in Europa. Denk aan Buick, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Dodge en Ford USA. Al die merken verkopen niet tot nauwelijks in Europa. Toen we deze merken wel konden kopen, kochten Europeanen ze slechts mondjesmaat. Dus op het eerste gezicht lijkt de schade mee te vallen. Maar er zijn best veel auto’s die wij in Europa kopen die uit de Verenigde Staten komen. Hier is een overzichtje:
BMW
Wat uiteindelijk de bedoeling is van het Witte Huis (dat meer buitenlandse merken produceren in de VS), gebeurt al. BMW heeft al jaren (sinds 1992) een fabriek in Spartanburg, South-Carolina. Daar werken 11.000 mensen die voornamelijk SUV’s bouwen. Het zijn niet de minste, want de X3, X4, X5, X6 en X7 komen ervandaan, evenals de Alpina XB7 als de XM. Sterker nog, de BMW-fabriek in Spartanburg is de grootste van BMW qua productieaantallen.

Het idee erachter is simpel: deze crossover-modellen appelleren het meeste aan de Amerikaanse smaak. Voor de meeste Amerikanen die dikke BMW’s kopen verandert er dus niet veel; voor ons Europeanen wel. Deze modellen waren al niet goedkoop, maar worden dus flink duurder met importtaksen als de handelsoorlog doorzet.
Ford
De meeste Fords die wij hier rijden komen uit Europa. Vroeger hadden we een aparte tak ‘Ford USA’. Maar nu is dat min of meer geïntegreerd. Modellen als de Ford Mustang, Ford Explorer en Ford Bronco komen uit de Verenigde Staten. Toegegeven, vanwege de enorme uitstoot zijn ze nauwelijks te betalen in Nederland. Maar dat zou dus nog erger kunnen worden als de handelsoorlog doorzet.
Jeep
De Jeeps die hier populair zijn, komen uit Europa. De Avenger bouwen ze in Polen en de Renegade in Italië. De Wrangler en Grand Cherokee die wij in Nederland kunnen kopen, rollen in de Verenigde Staten van de band. De Grand Cherokee komt uit Detroit, de Wrangler uit Toledo, Ohio. Nu zijn deze twee modellen zeker niet de hardlopers van het merk, mede vanwege de hoge prijs. Dat lijkt dus alleen maar erger te gaan worden.
Lucid
De zojuist opgestapte CEO van Lucid Motors – Peter Rawlinson – zag de bui waarschijnlijk al hangen. Met de aangekondigde tarieven en de trage verkopen van de Lucid Air zal het merk het buiten de Verenigde Staten nog lastiger krijgen. Nu hebben ze voor de Gravity SUV op de planning staan, maar de goedkoopste Air sedan kost bij ons al 84.000 euro en dat gaat er waarschijnlijk niet goedkoper op worden. We gaan niet zeggen dat de handelsoorlog een einde maakt aan Lucid, maar het gaat nu wel een heel lastig verhaal worden met de importtaksen.
Mercedes
In principe heeft Mercedes hetzelfde gedaan als BMW. De eerste Amerikaanse ‘Benz is de ML. Tegenwoordig rollen de GLE (in feite de opvolger van de ML) en GLS in deze fabriek van de band. Daarnaast worden ook de elektrische equivalenten van die twee auto’s gebouwd in de VS.

Bijzonder is dat deze in technisch opzicht compleet anders zijn. Ook alle varianten, zoals de AMG’s en Maybach-versies van de GLE/GLS en EQE/EQS SUV komen uit Tuscaloosa. Er werken ongeveer 6.000 mensen in deze fabriek.
Polestar
Polestar is een Zweeds merk met Chinese eigenaren (Geely) en fabrieken in onder andere in de Verenigde Staten. De meeste Polestars worden gebouwd in China. Geen enkel model komt trouwens uit Zweden, waardoor je je kunt afvragen of Polestar wel zo Zweeds is als het merk zelf beweert. Buiten kijf staat dat de Polestar 3 in de VS wordt gebouwd.
Tesla
Je zou denken dat Tesla er veel hinder van gaat onder vinden. Tesla is namelijk een Amerikaans merk. De CEO van het Tesla is fervent aanhanger van de huidige president. Voor ons Europeanen gaat het niet zoveel uitmaken, want de Tesla’s die wij in Europa rijden, komen voornamelijk uit China (Shanghai) of Duitsland (Brandenburg).
De Model S en Model X komen wel uit Amerika en worden nog steeds in Fremont gebouwd. Eerlijk is eerlijk, deze twee grote en sowieso al dure modellen worden slechts zeer beperkt verkocht in Nederland (en Europa). Ook met een flinke importtaks is de Model S Plaid nog altijd de een van de goedkoopste auto’s met 1.020 pk.
Volvo
Ook het Zweedse Volvo zag al voortijdig in dat produceren in de VS niet een slecht idee was. De V60 en XC60 die hier in Nederland populair zijn, komen uit Torslanda, Zweden, maar de S60 sedan werd tot voor kort gebouwd in Ridgeville, South-Carolina. Nu wordt hier de Volvo EX90 gebouwd, een enorme elektrische SUV. Inderdaad, net als de Polestar 3. Dat is niet heel erg vreemd, want beide auto’s delen veel techniek.

Conclusie importtaksen
Sommige merken hebben modellen die ze op meerdere locaties produceren. Sommige merken bouwen hun modellen op meerdere locaties. Zo produceert Lexus de ES in de VS, maar de hybrideversies die wij hier krijgen niet. Hyundai bouwt de Santa Fe en Tucson in Amerika, maar niet de Europese versies. Zijn de merken die in de Verenigde Staten produceren veilig? Nou, niet helemaal eigenlijk. Dat komt vooral doordat autofabrieken afhankelijk zijn van toeleveranciers.
Lees ook: Mansory Cybertruck is een vreemd eerbetoon aan Elon Musk, maar wel een grote verbetering
Het lijkt dus handig voor Volkswagen dat de ID.4 in de VS wordt geproduceerd, maar omdat de accu uit Canada komt, zit Volkswagen alsnog in een lastig parket. Voor de korte termijn kunnen importtaksen een gunstig effect hebben, maar in veel gevallen is het de consument die simpelweg meer moet gaan betalen. Voor ons Europeanen worden veel dure auto’s nog duurder. Dus dat betekent dat een Audi Q7 (die uit Bratislava komt) ineens een stuk interessanter wordt dan een BMW X5 of Mercedes GLE.
anders gewoon de koop ontbinden immers; een prijsstijging in in deze niet het gevolg van een wijziging in een heffing van de overheid. :
Als er uit de overeenkomst zelf blijkt dat er sprake is van een niet-vast overeengekomen
prijs, dan kan de verkoper de prijs wijzigen op grond van een wijziging in: een heffing door
de overheid, fabrieksprijzen, importeursprijzen of valutakoersen. De verkoper brengt de
consument zo snel mogelijk op de hoogte van een prijswijziging en de reden hiervan. Bij
een prijsstijging kan de consument de overeenkomst binnen tien dagen ontbinden, tenzij de
prijsstijging het gevolg is van een wijziging in een heffing van de overheid
Geloof de clichés niet en al helemaal niet als ze uit de hoek van standaard anti-Europa propaganda komen.
Je denkt toch niet serieus dat een Kia Sorrento een betere auto is dan een VW Tiguan, om maar wat te noemen? Als je in beide auto’s gereden hebt, weet je namelijk wel beter.
@Conclusie: of buy Aziatisch, de Japanse en Zuid-Koreaanse auto’s staan ook te boek als kwalitatief goede auto’s, beter dan Europese zelfs. Maar Europees is ook prima en kan me voorstellen dat qua merken daar de voorkeur naar uit gaat.
Uiteindelijk gaat Trump zichzelf tegenkomen. Maar God mag weten wat hij dan inmiddels heeft aangericht. In heel de wereld wel te verstaan.
Buy European! Over het algemeen nog gewoon betere auto’s ook.