De kans is groot dat jij nu meer per maand verdient dan je als kleuter ooit had mogen dromen. Van het zakgeld dat de baas uitkeert, kun je elke maand nieuwe Lego kopen. En toch vind je waarschijnlijk dat het nog iets meer mag zijn. Geld is ook maar relatief. Wat voor de ene een hoop geld is, is voor de andere wisselgeld. Dat geldt ook voor boetes: voor de een doet een prent meer pijn dan de ander. Moeten we daarom in Nederland inkomensafhankelijke boetes krijgen?

Hoogleraar Giuseppe Dari-Mattiacci schreef in Het Parool een betoog over de oneerlijkheid van boetes. PvdA-fractievoorzitter Lian Heinhuis haakt daar nu op aan en pleit nu voor inkomensafhankelijke boetes. Heinhuis beargumenteert: ‘Voor de een is de boete te laag om het “te voelen”, terwijl de boete voor de ander financieel ontwrichtend kan werken.’

Volgens Het Parool zijn Nederland, Italië, Engeland en België de enige Europese landen die helemaal niets doen met inkomensafhankelijke boetes. ‘In 2019 werden voor het laatst landen (Griekenland en Angola) aan de lijst van 43 landen toegevoegd’, schrijft de krant.

Hoe hoog worden inkomensafhankelijke boetes dan?

Over de hoogte van de boetes is nog niets gezegd, daar moeten ongetwijfeld een hoop lastige berekeningen op losgelaten worden. Want wat doe je als iemand op papier géén inkomen heeft? En wat als iemand geen inkomen heeft, maar zijn of haar partner wel? Je weet niet wat deze mensen onderling hebben afgesproken over hoe de boetes betaald worden.

Logisch zou zijn als modale inkomens de ‘normale’ boetebedragen moeten betalen. Dus iemand die bruto zo’n 3.000 euro verdient, zou de huidige boete van 289 euro betalen voor het rijden door rood. Iemand die 6.000 euro per maand vangt, zou 580 euro betalen. Iemand met een minimumloon (1.995 euro bruto) zou zo’n 190 euro betalen voor dezelfde boete. Maar dit is allemaal nog koffiedik kijken.

Advertentie

Reacties

 • Rikkie Begemann heeft op 29 juli 2023 geschreven:

  Weer een ondoordacht plan van iemand die behalve Funda-huizenjacht plus gezin nergens verstand van heeft. Boven de 50 km is iedereen sowieso rijbewijs kwijt en dan blijven rijden en betrokken raken bij ongeluk kost je (terecht) je villa. Een sociale huurwoning wordt daarintegen dan niet afgepakt, dus in die zin is alles al inkomensafhankelijk. Een inkomensafhankelijke boete-regeling is bovendien niet uitvoerbaar, want van welk inkomensjaar ga je uit? Het inkomen van het huidige jaar is pas volgend jaar bekend en als je een inkomen van een ouder jaar gebruikt, kun je inmiddels door omstandigheden onder de armoedegrens terecht zijn gekomen.

  • Monique heeft op 29 juli 2023 geschreven:

   Ben je helemaal gek.boetes voor iedereen hetzelfde!!!
   Hier in dit land wordt het van de zotte,je mag hard werken tot je erbij neervalt,en dan ook nog overal de hoofdprijs betalen!!!

   Reageer
  • Frenkie heeft op 29 juli 2023 geschreven:

   Criminelen hebben geen geld (op papier) althans. Zo blijkt maar weer in Nederland criminaliteit loont, vooral in Nederland!!!

   • T heeft op 23 augustus 2023 geschreven:

    Heel eenvoudig, neem 1 procent van de nieuwwaarde van de auto waar de overtreding mee wordt begaan als eenheid. Boete wordt dan aantal eenheden, voor iedereen hetzelfde, maar vermenigvuldigd met de bepaalde eenheid, dure auto betekent dan hogere boete, heel simpel, wat iemand verdient doet er dan niet toe.

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Erik heeft op 29 juli 2023 geschreven:

  Helemaal mee eens, maar er moeten meer trappen zijn.
  Iemand met minimium heeft een enorme moeite met een boete van 190, terwijl de boete van 580 voor iemand met 6000 per maand hoogstens een keer ongemakkelijk is.
  Dus voorstel:
  Minimum loon €150
  Modaal: €200
  Tot 6000: €700
  Tot 10.000: €2500
  Tot 25.000: € 7000
  Tot 50.000: €14000
  Tot 100.000: €25.000
  Enz.

  • Monique heeft op 29 juli 2023 geschreven:

   Ben je helemaal gek.boetes voor iedereen hetzelfde!!!
   Hier in dit land wordt het van de zotte,je mag hard werken tot je erbij neervalt,en dan ook nog overal de hoofdprijs betalen!!!

   Reageer
  Reageer
 • Ron heeft op 29 juli 2023 geschreven:

  Goed plan maar maak een uitzondering voor rijden onder invloed en telefoon vasthouden, die mogen minimaal € 2000 kosten.

  Reageer
 • Bruce Wayne heeft op 28 juli 2023 geschreven:

  Vgm willen alleen mensen met onder modaal inkomen dit graag…

  • Vincent heeft op 28 juli 2023 geschreven:

   In principe ben ik hiervoor wel te porren, maar in tegenstelling tot andere landen hebben we een massa aan toeslagen. Oftewel Jan modaal (zonder toeslag) is het meest de pineut.. stel dan alles onder de bruto 4000EUR ééb en hetzelfde tarief in, zodoende je de middenlaag evenredig raakt die niet in aanmerking komt voor een toeslag.

   Reageer
  Reageer
 • GV heeft op 28 juli 2023 geschreven:

  Doe dat dan alleen bij overtredingen die gevaar opleveren, dus idd door rood rijden of boven een bepaald aantal km/u te hard rijden. Anders krijg je een soort van verkapte belasting

  • Harry heeft op 28 juli 2023 geschreven:

   Het gaat in tegen het gelijkheidsbeginsel uit de grondwet. Daarin staat dat iedere vorm van discriminatie verboden is en dat iedereen gelijk behandeld moet worden. Dus voor dezelfde overtreding hoort iedereen dezelfde boete te krijgen. Bij snelheidsovertredingen boven de 30 km/uur te hard bepaalt de OvJ sowieso al de hoogte van de boete maar voor snelheidsovertredingen onder de 30 km/uur te hard zijn het vastgestelde bedragen en dat hoort ook zo. Wanneer ze dit willen doordrukken, zal de grondwet volgens mij aangepast worden en dan zullen we zien of we in een links georiënteerd of rechts georiënteerd land wonen.

   • Nico heeft op 28 juli 2023 geschreven:

    Zou ook betekenen dat iedereen dan evenveel zou moeten verdienen.

    • Hvt1958 heeft op 28 juli 2023 geschreven:

     Het inkomen is ook al progressief belast, al snap ik best dat er zo gedacht wordt, wat vergeten wordt is echter dat de boetes in andere landen veel lager liggen.
     Dan zou men de boetes voor de lager verdienende moeten verlagen, maar daar doet de overheid natuurlijk niet aan mee…

     Reageer
    • @nico heeft op 28 juli 2023 geschreven:

     Dan zou ook iedereen dezelfde bijdrage moeten leveren…

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Pieter Post heeft op 28 juli 2023 geschreven:

  Goede ontwikkeling maar nog harder straffen als je veel verdiend of bezit. Neem een voorbeeld aan Oostenrijk met boetes van enkele tonnen.

  • Ivo heeft op 28 juli 2023 geschreven:

   We glijden door al die linkse nietsnutten af naar een sleeping state wars niemand zijn nek uit durft te gaan steken.

   Kennelijk is succes vies.

   Een boete is een bedrag wat staat voor de straf op een overtreding en moet niets te maken hebben met je inkomen. Daar is de straf inkomsten en vermogensbelasting al voor uitgevonden.

   • Gewoon een mening heeft op 28 juli 2023 geschreven:

    Dan kent u duidelijk de betekenis van het woord straf niet. Straf dient ongemak op te leveren waardoor gedragsverandering bereikt wordt. Als een straf, zoals een boete, financieel is dient de ontvanger daar dus ongemak van te ondervinden en vanuit het gelijkheidsprincipe zouden boetes dus inkomensafhankelijk MOETEN zijn. Iemand met een minimum inkomen behoort het evenzeer te voelen als iemand die twee ton per jaar verdient, daar voldoen de huidige boetes dus niet aan. De mensen die ik ken die zich niets aantrekken van snelheidsboetes en met gerust hart in hun bolide stappen na het nuttigen van anderhalve fles wijn zijn allemaal mensen die de boetes schaterlachend kunnen betalen. Voor mensen die aanzienlijk minder verdienen heeft de hoogte van de boetes echter echter wél een daadwerkelijk afschrikwekkend effect. Ik vind het niet alleen een goed idee, ik vind dat we jaren te laat de discussie hierover aangaan.

    • Hans heeft op 28 juli 2023 geschreven:

     Moeten ook de vrijheidsstraffen en rijontzeggingen lager worden voor mensen die veel te verliezen hebben.
     3 x te hard in 2 f jaar en jevrojbewijs wordt een half jaar ingevorderd.
     Makkelijker voor een werkloze dan voor een ceo

     Reageer
    • Harry heeft op 28 juli 2023 geschreven:

     Dus als ik ervoor kies om m’n school niet af te maken en niet te gaan werken en een uitkering te trekken, dan zijn m’n boetes ook nog een keer lager naast alle vrijstellingen en toeslagen die ik al krijg. Man, ik heb het niet over die superrijken die het niet uitmaakt of ze een boete van €500,- krijgen of van 5 miljoen maar de mensen die toch gaan werken voor het minimumloon omdat ze voelen dat ze dat moreel verplicht zijn om iets bij te dragen aan de maatschappij en niet hun hand willen ophouden. Die daardoor al hun recht op vrijstelling van gemeentelijke belastingen etc verliezen en netto nog minder overhouden dan toen ze een uitkering hadden. Die mensen zouden dus een ietwat hogere boete moeten gaan betalen dan een uitkeringtrekker. Dat is toch krom? Aan de andere kant: je moet gewoon zorgen dat je geen boetes krijgt als je het niet kunt betalen! Als je het wel kunt betalen: prima, dan krijg je toch veel boetes en spek je de schatkist. Je merkt het dan toch niet maar geloof me, ook al kun je het gemakkelijk betalen het is nooit leuk om een boete te krijgen.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Whistle Blower heeft op 28 juli 2023 geschreven:

  dat riekt naar klassejustitie.

  • Bas heeft op 28 juli 2023 geschreven:

   Wordt leuk voor al die weggebruikers die van een uitkering leven en lekker zwart bijbenen. Die kunnen dan alsnog als een jekko rijden.

   Reageer
  • Icarus heeft op 28 juli 2023 geschreven:

   Wat als ik in een lambo rijdt. Komt de politie langs. Hoeveel verdien je? Ik verdien niets. Ik teer op mijn spaargeld van een paar miljoen.

   Zou ik dan een boete van 0 euro krijgen?

   • Woud Zegwaard heeft op 29 juli 2023 geschreven:

    Misschien, maar veel anderen @ijn wel de klos. Toch wel heel veel anderen die dan goed gepakt worden want zoals nu kan echt niet.

    Reageer
   • Pieter Post heeft op 28 juli 2023 geschreven:

    Of vermogen meetellen, kunnen gelijk de belastingen en accijnzen

    Reageer
   • Pieter Post heeft op 28 juli 2023 geschreven:

    Of vermogen meetellen, kunnen gelijk de belastingen en accijnzen omlaag.

    Reageer
   Reageer
  • Dennis heeft op 28 juli 2023 geschreven:

   Er is met het huidige systeem sprake van klassejustitie.

   • Pieter Post heeft op 28 juli 2023 geschreven:

    Eens!

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie