
Nieuwe auto’s zijn doorgaans zeer uitgesproken qua design. In sommige gevallen omdat het EV’s zijn (die soms onhandige proporties hebben), anderzijds omdat de auto’s nu eenmaal moeten opvallen. De nieuwe Audi A6 doet het helemaal anders en is een bovengemiddeld ingetogen verschijning. Het is zeer verfrissend om een keer een elegante auto te zien die niet schreeuwerig is. Zeker in deze blauwe kleur met bescheiden wielen en aluminium lijstjes.
Even voor de context, dit is de vierde nieuwe Audi A6 in zeer korte tijd. Er is al een Audi A6 e-tron Sportback, Audi A6 e-tron Avant en A6 Avant. De eerste twee zijn geheel elektrisch, die laatste heeft een verbrandingsmotor. Dat is een strategie die in esthetisch opzicht goed uitpakt. De A6 is aanzienlijk minder gekunsteld dan de nieuwe 5-serie (met name de neus) en de heuplijn is beduidend lager. Kortom, qua design zijn we een fan.
Inhoudsopgave
De Audi A6 is dus een compleet nieuwe generatie. De auto staat niet op het MLB-platform zoals zijn voorganger, maar op het PPC-platform. De nieuwe A6 is 4,99 meter lang, slechts vier centimeter korter dan de eerste generatie Audi A uit 1996. Kleintjes worden groot. Ondanks een compleet nieuw platform is de Audi A6 in basis nog altijd voorwielaangedreven. Dat is niet echt zoals het heurt, een beetje alsof een kind in Het Gooi niet met twee woorden kan spreken (maar wel een plat accent heeft).
Wat is de actieradius van Audi A6?
De Audi A6 is een reisauto pur sang. Ideaal voor de lange afstanden. De tankinhoud is 61 liter, wat niet enorm groot is in deze klasse. Vroeger zag je nog geregeld een 70- of 80-liter tank bij vijf meter lange limo’s. De nieuwe Audi A6 heeft wel een troef achter de hand. De luchtweerstandscoëfficiënt is namelijk erg laag met 0,23 (het laagste ooit voor een Audi met verbrandingsmotor). Het verbruik is ongeveer 7 liter per 100 kilometer. Dat betekent dat je op een volle tank ongeveer 871 kilometer kunt halen.
Audi A6 interieur
Audi’s koop je traditioneel vanwege hun interieur. Hoogwaardig materiaalgebruik en secure afwerking waren jarenlang een paradepaardje van Audi. De afgelopen jaren hebben de Zuid-Duitsers een paar uitglijders gemaakt. Net als veel andere moderne interieurs zijn er (te) veel schermen. Schaamteloos is het scherm voor de passagiers. Als je die optie niet besteld, krijg je een plastic plaat voor je snufferd waar nog net niet staat: ‘als u beter uw best had gedaan op school had je deze optie wel kunnen betalen.’

Ook zien we nog wat van de die haptische schermen, zoals in de deuren. Bij Audi gaven ze ruiterlijk toe dat dat niet het niveau is waar het merk zich aan wil conformeren. Ze hebben beterschap beloofd, maar dat zal dan pas met de facelift voor elkaar zijn. Uiteraard kun je het interieur naar smaak aankleden met duurzame materialen als Dinamica of kunstleder, maar ook een soort wol in de vorm van Cascade-stof. Het hout komt van bomen die geen vruchten meer hebben. Extra duurzaam, dus.
Wat is de prijs van de Audi A6?
De Audi A6 Limousine kost 64.990 euro. Voor dat geld heb je een 2.0 TSI-viercilinder met 204 pk en een zeventraps S-Tronic-automaat. Het grappige is, in Duitsland zijn er wel twee interessante uitvoeringen. De A6 3.0 TSI heet een 3,0-liter V6 met turbo, goed voor 367 pk en 500 Nm. Dat moet echt een heerlijke motor zijn die perfect past bij het karakter van de Audi A6. Een andere versie is de 2.0 TDI quattro. Deze heeft net als de benzine-versie 204 pk, maar is aanzienlijk zuiniger en heeft wél vierwielaandrijving.

In Nederland zou de 3.0 onbetaalbaar worden vanwege de uitstoot, dus op zich is het logisch dat Audi die niet voert en ook dieselen doen wij in Nederland niet meer. Audi bevestigt dat er plug-in hybrides volgen met quattro-vierwielaandrijving en vierwielbesturing. Dat zullen in Nederland de hardlopers zijn, schatten wij zo in. Vandaar dat het aan te raden is om eventjes daarop te wachten.
Wanneer komt de Audi A6?
Natuurlijk wil je nu zo snel mogelijk een Audi A6 bestellen. Dat is mogelijk vanaf 17 april, dus nog twee nachtjes slapen. Je kan de Audi A6 sedan nu alvast wel samenstellen in de configurator. Wil je de A6 in het echt bekijken om te kijken of je die haptische schermen niet zo erg vindt, moet je even wachten. De auto staat namelijk in augustus van dit jaar bij de Nederlandse dealers. Tip: de Avant staat er ietsje eerder en die heeft hetzelfde interieur.
Overzicht uitvoeringen en prijzen
Zoals gezegd is er nog maar één motorversie aangekondigd. Deze kun je krijgen in drie verschillende uitvoeringen. Vroeger was ‘Pro Line’ een luxe-uitvoering, tegenwoordig is het de instapper. Standaard heeft de Pro Line al een elektrische achterklep, adaptieve cruisecontrol, alarm, parkeersensoren rondom en bipsverwarming.

De Advance heeft iets grotere wielen, alhoewel 18 inch nog altijd bescheiden is. Verder krijg je LED Matrix-verlichting, kunstlederen interieur en inklapbare buitenspiegels, plus nog wat dingetjes. De S Edition heeft het S-Line sportpakket voor het interieur en exterieur. Dat betekent afwijkende bumpers, grotere wielen, straffer onderstel en sportstoelen.
- Audi A6 2.0 TFSI Pro Line | 64.990 euro
- Audi A6 2.0 TFSI Advance | 68.990 euro
- Audi A6 2.0 TFSI S Edition | 72.990 euro
Wat zijn de alternatieven?
Deze klasse bestaat gek genoeg bijna niet meer. Als je een E-segmentsedan zoekt met eenvoudige benzinemotor, is er niet veel keuze. De Volvo S90 is uit het leveringsprogramma geschrapt. Mercedes biedt de E-klasse alleen aan met hybride-aandrijflijn. Dat laatste is logisch, want de vanwege de lagere CO2-uitstoot op plug-in hybrides, zijn de PHEV’s ongeveer even duur als eenvoudige benzine-uitvoeringen met minder vermogen.
Maar er zijn nog wel alternatieven. De meest directe concurrent voor de A6 is natuurlijk de 5-serie. De BMW 520i kost 69.046 euro. Die heeft dan wel de aandrijving op de achterwielen. Als voorwielaandrijving geen probleem is, kun je ook bij Lexus terecht. Want zoek je een grote, luxe sedan met een bescheiden verbruik, is de Lexus ES een prima alternatief. De Lexus ES300h Business Line staat voor de deur voor 62.895 euro.
Tenslotte is er nog een alternatief in de Audi-showroom. De Audi A6 e-tron is onlangs in prijs verlaagd. De instapper heb je nu al voor 59.990 euro. De elektrische versie heeft een paar voordelen. Ten eerste heeft die elektrische A6 wél achterwielaandrijving. Ook heeft die meer vermogen (286 pk) en meer koppel (435 Nm). Het scheelt ook nog eens 5 mille die je uit kunt geven aan opties.